Kuuden lapsen isä: "On jouduttu selviämään kahdeksalla eurolla viikossa"

Selvästi köyhyysrajan alapuolella elävällä, monilapsisella perheellä jää rahaa käyttöön kuukaudessa 1 500 euroa. Isän mukaan se ei riitä juuri mihinkään ja kaikesta joutuu tinkimään.

Kotimaa
Lapsi piirtää tikku-ukkoa.
Timo Heikura / Yle

Itäsuomalainen kuuden lapsen isä Ville tietää millaista on elää niukkuuden kanssa. Kun käteen jää 1 500 euroa kuukaudessa ja ruokittavana on kotona asuvat neljä lasta, on hankinnoista tingittävä paljon.

- Ruokaan ja muuhun jää 800 euroa kuukaudessa. Sillä pitäisi ostaa ruoka, puhtaanapito, vaatteet, autokulut ja ylipäätään kaikki elämisen menot. Ruoka on toki monipuolista, mutta yksinkertaista. Perunaa, makaronia tai riisiä. Kanaa ja jauhelihaa. Kala on niin kallista, ettei sitä pysty ostamaan, Ville sanoo.

Perheelle jää käytettäväksi päivässä noin 26 euroa. Sillä summalla pitäisi ruokkia koko perhe. Jos ostetaan jotain muuta, esimerkiksi autoon polttoainetta, se maksaa jo kahden päivän ruokarahat. Myös muusta joudutaan tinkimään.

- Kaikki harrastaminen ja vaatteiden ostaminen on erittäin suuren tuskan takana.

Kaikki harrastaminen ja vaatteiden ostaminen on erittäin suuren tuskan takana.

Ville muistaa hyvin tapauksen, jolloin perheellä oli erittäin tiukkaa.

- Tiukin aika on ollut kerran kuukauden lopussa, kun jouduttiin selviytymään kahdeksalla eurolla viikossa. Sillä ei paljon käydä kaupassa eikä osteta vaatteita.

Harrastukset ja juhlien järjestäminen vaikeaa

Sekä Ville että hänen puolisonsa ovat molemmat työttömiä ja saavat peruspäivärahaa noin 40 euroa päivässä. Tuesta menee veroja parikymmentä prosenttia.

- Sillä eurosummalla pärjää erittäin huonosti. Kaikkia lasten tarpeita ei voida toteuttaa. Pari poikaa harrastaa urheilua, sekin mahdollistetaan niin, että on hyviä ystäviä, jotka pystyy auttamaan harrastuksessa.

Erityisen hankalaksi Ville kokee juhlien järjestämisen. Köyhyyden aikana perheessä on juhlittu rippi- ja ylioppilasjuhlia.

- Juhlien pitäminen on vaikeaa. Vanhempina yritämme kuitenkin pitää lapset ulkopuolella köyhyysasiasta. Pyritään tarjoamaan heille kaikkea, ja itse vanhempina ollaan luovuttu kaikesta. Lapset eivät ole tietoisia että ollaan toimeentulotuen asiakkaita. Kyllä he pienemmästä lähtien tajuaa, että kaikki ei ole mahdollista.

"Köyhyys on erittäin nöyryyttävää"

Ville sanoo, että köyhyys ei ole ollut perheelle missään vaiheessa oma valinta. Sen takia se tuntuukin raskaalta.

Pyritään tarjoamaan heille [lapsille] kaikkea, ja itse vanhempina ollaan luovuttu kaikesta.

- Köyhyys ja toimeentulotuen varassa eläminen on erittäin nöyryyttävää. Se, että täytyy tehdä selvitys menoista ja tuloista joka kuukausi on vaan noloa. Sen haluaa sulkea pois ainakin muiden tietoisuudesta.

Köyhyydestä huolimatta Ville jaksaa yhä uskoa tulevaisuuteen.

- Täytyy vain uskoa siihen, että jos töihin pääsee, tilanne paranee. Lapsilla on hyvät tulevaisuuden näkymät. Kaikki lapset on koulussa ja kunnollisia ihmisiä. Meidän perheessä on aina opetettu muksuille, että raha ei kasva puussa.

Haastateltavan nimi on muutettu.