Nyt on paras hetki juoksuttaa koivunmahlaa

Koivunmahlan terveysvaikutuksia ei ole arvioitu tieteellisesti Euroopassa. Jos kansallispuusta juoksutettu neste kuitenkin kiinnostaa, sitä saa käyttöönsä melko helposti. Ennen hiirenkorvien puhkeamista on paras hetki. Järkevintä on porata reikiä omiin puihin.

Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kokkolalainen Tom Ojanperä on kerännyt koivunmahlaa talteen parikymmentä vuotta. Eniten kirkasta nestettä nauttii vaimo, mutta on hän itsekin sitä maistellut.

Tom ei ota kantaa siihen, onko mahla lisännyt terveyttä tai pitänyt tauteja poissa. Hän tietää kyllä, että moni uskoo koivun hyviin vaikutuksiin.

–  Jos koivua ajattelee, se on iankaikkisesti ollut terveystuote. Siitä on otettu pakurikääpää ja vihtoja. Ja onhan se terveystuote, kun mahlaa hakiessa lähtee ulos luontoon, hymähtää Tom Ojanperä.

Mahlanhakuun kannattaa ottaa mukaan pora ja puuporan terä.

Marketista saa läpinäkyvää muoviletkua. Poranterän kannattaa olla hiukan kapeampi kuin itse letku, jotta neste ei tihku letkun ohi, ja letku kiinnittyy tiukasti puun runkoon.

Keräysastiaksi käy ämpäri tai vaikka tyhjä vesipullo. Tom Ojanperällä on isoja vesikanistereita keruuastioina. Mahlaa voi virrata yhdestä puusta viisikin litraa päivässä, joten astian kannattaa olla isohko.

– Tuohon runkoon pukataan pora, ja heti tulee mahlaa. Se on yksinkertaista, kannustaa Ojanperä.

Poran kanssa ei kannata sohia missä tahansa metsässä. Mahlankeruu ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin, kuten vaikkapa marjastus. Parasta on siis kairata omassa metsässä, ellei pääse asiasta sopuun tutun metsänomistajan kanssa.

Tom Ojanperä perheineen käyttää kerätyn mahlan parin päivän sisällä. Neste säilyy jääkaapissa. Kun väri alkaa muuttua kirkkaasta sameaksi, mahlaa ei enää kannata käyttää. Jotkut pistävät mahlaa pakastimeen ja juovat sitä pitkin vuotta.

Minna Mustonen / Yle