1. yle.fi
  2. Uutiset

Higgsin bosoni imaisee mukaansa seiskaluokkalaisenkin

Kun Sofia Arnoldia kiinnostaa jo yläkouluiässä mullistuksellinen alkeishiukkanen, voi tulevaisuuden ammattina olla vaikka astrofyysikko. Tiedettä popularisoiva SciFest-tapahtuma Joensuussa innostaa lapsia ja nuoria tieteen saloihin.

Kotimaan uutiset
Scifest.
Janne Ahjopalo / Yle

Tieteestä mahdollisimman kansantajuisesti kertova SciFest-tapahtuma on käynnistynyt Joensuussa. Lähinnä lapsille ja nuorille suunnatussa festivaalissa kerrotaan muun muassa tiedemaailmaa mullistaneesta alkeishiukkasesta.

Higgsin bosoni -alkeishiukkasen löytymistä on kutsuttu jopa yhdeksi ihmiskunnan suurimmista tieteellisistä keksinnöistä. Maailmankaikkeuden synty saattaa saada hiukkasen myötä uudenlaisia selityksiä. Ehkä hieman yllättäen Higgsin bosoni oli ilomantsilaisnuorelle tuttu juttu.

– Mie oon katsonut BBC:n tiedeohjelmaa, joka kertoi tutkimuksen alkuvaiheesta. Siitä ohjelmasta on jo aikaa, kertoo Pogostan koulun seitsemäsluokkalainen Sofia Arnold.

Moneenkaan koulukirjaan uutuushiukkanen ei ole vielä ehtinyt, vaikka tutkijan mielestä syytä olisi.

– Kun kerrotaan alkeishiukkasista, on vaikea nähdä miksei Higgsin bosonia pidettäisi siellä mukana, sanoo Fysiikan tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Sami Lehti Helsingistä.

Tutkijan motivaattorina kiinnostus ja hauskuus

Aivan yksinkertaista hiukkasesta kertominenei ole SciFestin tyyppisessä tapahtumassa, jossa yleisö kiertelee nopeassa aikataulussa paikasta toiseen. Tutkija kuitenkin uskoo, että oma innostus tarttuu ulkopuolisiinkin.

Mie oon katsonut BBC:n tiedeohjelmaa, joka kertoi tutkimuksen alkuvaiheesta.

Sofia Arnold

– Sen takiahan tätä tehdään, että kiinnostaa. Se on tärkein motivaatio tutkijoilla, että tykätään ja meillä on hauskaa. Kun on motivaatiota, niin sitten mennään ja pengotaan maailmankaikkeuden pienimpien ainesosasten saloja ja koetetaan ymmärtää niistä lisää.

Sofia Arnold aikoo suunnata lukion jälkeen yliopistoon ja mahdollinen tulevaisuuden ammattikin siintelee mielessä.

– Ehkä astrofyysikko.

Lue seuraavaksi