Palkittu graafikko Esa Ojala: Käsityön leima viimeistelee teoksen

Esa Ojala löysi oman käsialansa työskennellessään 1970-luvulla Marimekossa graafisena suunnittelijana. Nyt Ojalan ja muiden graafisen muotoilun pitkän linjan tekijöiden tuotantoa on koottu Lahden historialliseen museoon Triennale plus -näyttelyyn.

kulttuuri
Esa Ojala Lahden historiallisen museon julistenäyttelyssä.
Elise Tykkyläinen / Yle

Kolmen suuren suomalaisgraafikon töitä on esillä Lahden historiallisessa museossa. Triennale plus -näyttelyssä luodataan Tapani Aartomaan elämäntyötä, Esa Ojalan julisteita sekä Kyösti Variksen reliefejä.

Näyttely liittyy kesäkuussa Lahden Taidemuseossa avautuvaan kansainväliseen julistetriennaleen ja on samalla katsaus Lahden julistebiennalen historiaan.

Moninkertaisesti palkittu graafikko, Marimekollekin julisteita tehnyt Esa Ojala kertoo, että esillä on töitä hänen koko 40-vuotisen uransa varrelta. Hän kertoo haluavansa näyttää, että perusasiat ovat säilyneet läpi vuosikymmenten.

– Ajatus, joka oli aikoinaan tärkeä kertoa, laitettiin 20 vuotta sitten ehkä toisenlaiseen muotoon kuin se laitetaan nyt. Laitoin julisteet esille reippaasti ja vapautuneesti. Värit ja muodot ovat rohkeasti vierekkäin, ne löytävät kyllä toisensa.

Ojalan mukaan graafisessa suunnittelussa tekniikka ja työmenetelmät ovat mullistuneet neljässä vuosikymmenessä.

– Mutta se, mistä lähden liikkeelle, ei ole muuttunut yhtään. Lähden liikkeelle asian sisällöstä. Sen jälkeen se visualisoidaan. Tietokoneet ovat nykyään kaikessa mukana ja minäkin käytän tietokonetta. On silti tärkeää saada töihin käsityön leima.

Työtä löytyy, kun työllistää itse itsensä

Aikoinaan Lahden muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Ojala kehuu alan koulutusta Suomessa kansainvälisestikin katsottuna korkeatasoiseksi.

– Lahden koulutus ja työskentely Marimekossa olivat minulle kaiken perusta. Suomi on haluttu paikka opiskella alaa.

Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta silloin menee hyvin, jos jokainen juliste jollain lailla vaikuttaa ihmiseen.

Esa Ojala

Vaikka koulutusta arvostetaan, graafikoiden työtilanne voisi Ojalan mukaan olla nykyistä parempi. Siksi moni vastavalmistunut työllistää itse itsensä. Silloin on tärkeää, että osaaminen on monipuolista.

– Ei pidä olla kiinnostunut pelkästään omasta opiskelusta vaan pitää muodostaa ympärille ammattipiiri, joka laajenee vuosien varrella. Ahkeruus ja usko omaan tekemiseen ovat tärkeitä. Yhden kortin varaan ei kannata jättää. Täytyy pyrkiä löytämään erilaisia alueita, joilla voi hyödyntää graafista suunnittelua.

Lahden Triennale plus -näyttelyyn Ojala rohkaisee astelemaan sisään avoimin mielin.

– Työ on hauskaa ja mukavaa. Toivon näyttelyn tuottavan iloa tänne tuleville. Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta silloin menee hyvin, jos jokainen juliste jollain lailla vaikuttaa ihmiseen.