Ittie, pläsie vai moontäs?

Sosiaalisessa mediassa julkaistut omakuvat ovat nimeltään selfieitä. Englantiin pohjautuvalle termille haetaan nyt kotimaista vastinetta pohjanmaan murteella. Pöyrööt-sarjakuvan tekijöiden termikilpailu ratkeaa nyt perjantaina.

ilmiöt
selfie
Anu Korhonen/ Yle

Selfie eli omakuva on yksi sosiaalisen median tämän hetken suosituimmista jutuista. Omakuvan voi räpsäistä itsestään vaikka peilin kautta ja julkaista facebookissa, twitterissä tai instagramissa. Ja sitten vaan odotellaan, moniko kavereista kuvasta tykkää ja millaisia kommentteja se kerää.

Pohjalaisen Pöyrööt-sarjakuvan tekijät avasivat omilla sivuillaan somessa kyselyn, mikä selfien nimi voisi olla suomeksi. Ja vielä pohjanmaan murteella. Keskustelu keräsi ensimmäisenä päivänä kolmisensataa kommenttia.

– Ja toistakymmentä ehdotusta selfien pohjalaiseksi nimitykseksi, iloitsee Pöyrööt-sarjakuvan käsikirjoittaja Arttu Seppälä.

Moontäs ja moommatäs

Selfien pohjanmaankielinen nimi ratkeaa nyt perjantaina, kun kolmesta suosituimmasta ehdotuksesta valitaan äänestyksellä paras.

– Ittie ja pläsie ovat tällä hetkellä tasaväkisiä, ja kärjessä on moontäs, Arttu Seppälä sanoo.

– Groupie eli ryhmäselfie taipuu ehdotusten mukaan pohjalaisittain muottoon moommatäs, Seppälä opastaa.

Sanoja ihmisten tarpeisiin

Seppälä iloitsee siitä, että nykysanojen muuntaminen murrekielelle elää ja kiinnostaa.

– On hienoa, että lainasanat kääntyvät murteelle eikä kaikki ole vain englannista tai muista kielistä lainattuja sanoja. Niin kauan, kun ihmisiä kiinnostaa murre, se on hienoa. Jos ketään ei kiinnostaisi, tilanne olisi jo huonompi, Arttu Seppälä sanoo.

Odotettavissa on, että selfien pohlajaisvastine nähdään myös sarjakuvassa joskus.

– Toivottavasti ihmiset ottavat sanan myös omakseen. Ihmisten tarpeeseenhan tämä sana luodaan, Arttu Seppälä toivoo.

– Hienoa, että pohjalainen kulttuuri elää, on se sitten vanhaa tai tälläistä uutta mitä tehdään. Ilmiöille me ei mahdeta mitään, mutta se mikä voidaan tehdä on, että korjataan se pohjalaiseen suuhun sopivaksi, Seppälä toteaa.