Ville Niinistö vaati Soinia tilille pakolaispuheista: "Epäinhimillistä!"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vähätteli Eurooppaan pyrkivien maahanmuuttajien syitä jättää kotimaansa. Soini muistutti, että suomalaisetkaan eivät aikoinaan paenneet sotaa. Vasemmistoliitto, RKP ja vihreät hyökkäsivät Svenska Ylen eurovaalitentissä perussuomalaisten maahanmuuttolinjaa vastaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (keskellä) Ylen järjestämässä eduskuntapuolueiden puheenjohtajien EU-vaalikeskustelun nauhoituksessa Lärkanin lukiossa Helsingissä torstaina 24. huhtikuuta 2014. Kuva: Yle

Ylen vaaliohjelmien startti nähtiin Yle Fem -kanavalla torstai-iltana. Svenska Ylen tentissä puheenjohtajat olivat täysin eri linjoilla, miten suhtautua Välimeren maihin pyrkiviin maahanmuuttajiin.

– Tilanne on Espanjalle, Italialle ja Kreikalle kestämätön. Suomen on otettava enemmän pakolaisia. Pakolaiset voivat olla Suomelle myös resurssi, mutta tässä Suomi ei ole onnistunut hyvin - päinvastoin, Carl Haglund (r.) avasi päivällä nauhoitetun tentin keskustelun. 

KD:n puheenjohtajan Päivi Räsäsen mielestä rajoja ja EU-alueelle tuloa pitää valvoa, eikä unionin alueelle pidä rakentaa maahanmuuttajaslummeja. Räsäsen mielestä Suomi tekee osuutensa ottamalla kiintiöpakolaisia. Myös keskustan Sipilän mielestä Suomen pakolaiskiintiö on "suurin piirtein kohdallaan".

Arhinmäki: PS ajaa maahanmuutossa kaksilla rattailla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kehotti kiinnittämään huomiota, miksi ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan.

– On kummallista, että perussuomalaiset haluavat leikata kehitysyhteistyövaroja eivätkä samaan aikaan halua ottaa pakolaisia tai auttaa, Arhinmäki ihmetteli.

– Paavo, aloitit hyvin, mutta sitten alkoi taas tuo vanha propaganda, Soini vastasi.

Soini sanoi perussuomalaisten puolueena kannattavan "kunnollista maahanmuuttopolitiikkaa". Arhinmäki vaati Soinia selittämään, onko perussuomalaisten ääniharavaksi povattu Jussi Halla-aho samaa mieltä.

– Soini on tätä mieltä, että pitää ottaa maahanmuuttajiakin vastaan, mutta samaan aikaan ne menee kaksilla rattailla: toisella puolella ratsastaa maahanmuuttovastainen ehdokas, jonka mukaan pitää laittaa rajat kiinni ja varmaan on sitä mieltä, ettei se nyt niin kauhea ongelma ole, jos EU:n rajoilla kuolee ihmisiä, Arhinmäki syytti.

– Me ollaan niin iso puolue, että meille mahtuu parikin mielipidettä, Soini ohitti kysymyksen.

Vihreiden Ville Niinistö hermostui Soinin olankohautuksesta.

– Ai että ihmisoikeudet ei enää paina, Niinistö huusi väliin.

Soini: Lähetäänkö diktaattoreja vastaan vihreiden kaaripyssypataljoona?

Soini vaihtoi kielen suomeksi ja alkoi ihmetellä ääneen, miksi Eurooppaan pyrkijät jättävät kotimaansa.

– Onko oikein ja moraalista jättää vaikeuksiin joutuva kotimaa vai pitäisikö taistella siellä oikeudenmukaisuuden puolesta?  Olisiko ollut oikein ottaa hatkat silloin, kun Suomi oli sodassa? Silloin oli oikein taistella isänmaan puolesta, Soini pauhasi.

– Ei ole oikein mustamaalata pakolaisia, jotka tulevat Välimerelle kauheista oloista ja väittää, että heillä ei ole kanttia pysyä kotonaan. Timo Soini, minusta tuo on epäinhimillistä, ja katsokin, että mietit sanomaasi jälkeenpäin, Ville Niinistö vaati ruotsiksi.

– Kuka jää sitten taistelemaan niitä diktaattoreja vastaan? Vai lähetetäänkö sinne vihreiden kaaripyssypataljoona, Soini vinoili.

Katainen seurasi siirtolaiskeskustelua enimmäkseen sivustakatsojana. Lopuksi hän esitti, että Suomi lähettäisi esimerkiksi Kreikan miljoonan maahantulijan avuksi kotouttamisosaamista. Kataisen mielestä on epähumaania ajatella, että Kreikka pärjäisi konkurssissaan yksin vielä maahanmuuttotulvankin kanssa.

SDP:llä ei ollut edustajaa Svenska Ylen vaalitentissä. Jutta Urpilainen sairastui, eikä Svenska Yle halunnut ottaa studioon puheenjohtajien sijaisia.

Puheenjohtajatentti nähdään Yle Fem -kanavalla torstaina klo 20.00. Lähetystä voi seurata myös Yle Areenasta.