YK suosittaa välttämään katujen nimeämistä elävien ihmisten mukaan

Teiden nimeäminen elävien ihmisten mukaan synnyttää Kotimaisten kielten keskuksen erikoistutkijan mukaan poliittista kilpajuoksua ja epäilyttäviä palkintoautomaatteja.

Kotimaa
Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija Sirkka Paikkala (vas.) vieraana Aamu-tv:n studiossa 9.6.2010
Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija Sirkka Paikkala (vas.) vieraana Aamu-tv:n studiossa 9.6.2010.Yle
Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija Sirkka Paikkala (vas.) vieraana Aamu-tv:n studiossa 9.6.2010
Kotimaisten kielten keskuksen erikoistutkijaa Sirkka Paikkalaa haastattelee Bikka Puoskari.

YK suosittaa välttämään katujen nimeämistä elävien ihmisten mukaan. Muistonimiä suositellaan annettavaksi vasta, kun kunnioitettavan henkilön kuolemasta on kulunut ainakin viisi vuotta.

Kotimaisten kielten keskuksen erikoistutkijaSirkka Paikkalaselittää, miksi YK kehottaa välttämään eläviin henkilöihin viittaavia muistonimiä.

Jos annetaan elävien mukaan, niin siitä tulee helposti kilpajuoksua. Että nyt kun on tuolle annettu, niin nyt pitää saada myös tälle. Ja nyt ei ole tälläkään.

Sirkka Paikkala, erikoistutkija

– Koska elinaikana ei välttämättä pystytä arvioimaan vielä koko ihmisen elinkaarta ja sitä, millaiseksi se muodostuu. Ja että tunteet vaikuttaisivat nimeämiseen mahdollisimman vähän.

Muistonimellä pitäisi Paikkalan mukaan nimenomaan muistaa. Muistamisen kohteen pitäisi puolestaan olla paikkakunnalla tunnettu, ei-kiistanalainen hahmo, jonka kaikki voivat hyväksyä. Lisäksi muistonimet pitäisi harkita rauhassa – siksi niitä ei pitäisi antaa elävien mukaan.

– Jos annetaan elävien mukaan, niin siitä tulee helposti sellaista kilpajuoksua. Että nyt kun on tuolle annettu, niin nyt pitää saada myös tälle. Ja nyt ei ole tälläkään, ja niin edelleen, Paikkala sanoo.

Tutkijan mukaan muistonimet tulisi pitää erityisen kaukana poliittiselta kentältä.

– Esimerkiksi poliittisina palkintoina muistonimiä ei pitäisi missään nimessä käyttää. Niistä voi tulla kateutta ja kilpajuoksua.

Kotuksen erikoistutkija ihmettelee Rovaniemen nimeämiskulttuuria

Rovaniemellä on rakenteilla kaksi entisen kaupunginjohtajan mukaan nimettyä tietä: Gardininpolku ja Gardininkuja. Ennestään kaupungin kartalta löytyvät myös Jorma Eton tie ja Lordi-aukio.

– Sanoisinko, että ei varmaankaan olla perillä näistä suosituksista, toteaa Kotimaisten kielten keskuksen erikoistutkija Sirkka Paikkala.

Sen muistamisen voisi kyllä siirtää siihen myöhempään aikaan, kun muistamista saattaa olla enemmänkin.

Sirkka Paikkala, erikoistutkija

Paikkalan mukaan esimerkiksi entiselle kaupunginjohtajalle omistetut katujen muistonimet voivat johtaa ongelmalliseen palkitsemiskäytäntöön.

– Ajattelen, että onko siellä luotu sellainen nimeämisautomaatti, että kun ihminen jää eläkkeelle, niin hänelle annetaan automaattisesti oma muistonimi. Sen muistamisen voisi kyllä siirtää siihen myöhempään aikaan, kun muistamista saattaa olla enemmänkin.

Erikoistutkija ehdottaa kaupunginjohtajien muistamiseen vaihtoehtoista tapaa.

– Voisi olla vaikka jokin muistonimitaulu ihan erikseen, ettei tarvitsisi sekoittaa toimivaa osoitenimistöä.