Tämä kissa ei kehrää: uljas Leopard väijyy moottoritien penkalla

Saksalainen kissapeto vaanii kolmosmoottoritiellä kulkijoita Hattulan Parolassa. Näyttävä maamerkki on aseistuksesta ja muusta tekniikasta riisuttu Leopard 2A4 -panssarivaunu. Panssarivaunu julkisella paikalla on Suomessa melkoinen harvinaisuus. Kaiken lisäksi kyseinen vaunumalli on edelleen palveluskäytössä.

Kotimaa
Leopard-panssarivaunu kolmosmoottoritien kupeessa Parolassa
Parolan panssariliittymän lisäksi Hattulaan tarvitaan Merven elinkeinoliittymä raskaalle liikenteelleTimo Leponiemi / Yle

Moottoritien varteen torstaina siirretty Leopard on käytännössä vain tyhjä kuori, kertoo teknikkokapteeni Kari Stöd Panssariprikaatista.

– Kaikki se, mitä vaunusta on voitu hyödyntää kunnossapidossa ja käytössä, on otettu talteen. Esimerkiksi telakoneistoa jouduttiin kasaamaan käytetyillä rikkinäisillä osilla siten, että se näyttää ehjältä. Lisäksi vaunu on ylimaalattu oikeisiin väreihin tunnusnumeroita myöten.

Vielä kolme viikkoa sitten vaunu oli varsin paljaaksi riisuttu. Siinä ei ollut telaketjuja, osa telapyöristäkin puuttui. Vaunun saaminen näytteille vaati urakointia noin 150 työtuntia.

Puolustusvoimien ja paikallisten välit kunnossa

Parolan Leopardi tuskin jää ohikulkijoilta huomaamatta. Stöd toivoo, etteivät autoilijat sen takia kuitenkaan ajaisi kolareita.

Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Järvi pitää vaunun sijoittamista näkyvälle paikalla osoituksena siitä, että Hattulassa Puolustusvoimien ja paikallisten välit ovat kunnossa.

– Tärkeää tässä on se, että ajatus panssarivaunun paljastamiselle tuli Hattulan Yrittäjien puolesta. Se osoittaa, että Hattulassa arvostetaan Panssariprikaatia. Tästä eteenpäin moni muukin tietää, että panssarit kuuluvat tänne Hattulaan. Täällä me olemme olleet jo 70 vuotta.

Panssarivaunun tykkiputki on suunnattu kohti Parolannummea. Uusia vastaavia maamerkkejä Panssariprikaatilla ei ole suunnittelilla. Eversti Pekka Järvi uskoo, että Panssariprikaati huomataan paikkakunnalla arkisen harjoitustoiminnan kautta varsin hyvin.

Maamerkille ei pysähdellä

Hattulan uusi maamerkki paljastetaan virallisesti vappupäivänä kello 15. Siihen asti se on huputettuna katseilta piilossa. Vaunu on tarkoitettu ohikulkijoiden iloksi, ei militariafanien pyhiinvaelluskohteeksi.

– Tämä paikka ei ole semmoinen, mihin yleisön oletetaan tai toivotaan tulevan katsomaan vaunua, koska kahden kilometrin päässä Panssarimuseo. Siellä voi käydä tutustumassa panssarivaunuihin lähempääkin.