"Porvoonjoen maine jäteränninä muuttuu" – Lahden vesiyhtiölle tulossa miljoonakulut bakteerien tuhoamisesta

Porvoonjoen vedenlaadun odotetaan paranevan merkittävästi kun Lahden jätevesiä aletaan puhdistaa entistä paremmin. Kaupungin vesiyhtiölle muutos tuo isot menot.

Kotimaa
Ali-Juhakkalan vedenpuhdistamo.
Elise Tykkyläinen / Yle

Lahden puhdistamoista tulevat jätevedet pitää uusien lupavelvoitteiden mukaan hygienisoida ensi vuodesta alkaen. Tämä vähentää Porvoonjoen bakteerikantaa reippaasti.

Lahden kahdesta jätevedenpuhdistamosta valuu Porvoonjokeen 35 000 kuutiota jätevettä vuorokaudessa. Lahti on ensimmäisiä kaupunkeja Suomessa, jotka velvoitetaan jäteveden hygienisointiin.

Hygienisointi tarkoittaa bakteerien tuhoamista joko uv-valolla tai kemikaaleilla. Se on suuri edistysaskel jätevesien käsittelyssä, iloitsee Porvoonjokea suojelevan yhdistyksen toiminnanjohtaja Tero Myllyvirta.

– Suolistoperäiset bakteerit kuten koli ja salmonella pääsevät jokeen. Toki nykyinen puhdistamo poistaa ison osan, mutta vieläkin aivan liikaa bakteereja menee jokeen. Tarkoitus on saada nykyisestä bakteerimäärästä 90 prosenttia pois.

Bakteerit halutaan kuriin myös Lahden naapureissa

Lahden lisäksi Porvoonjokea kuormittavat Orimattilan ja Nastolan jätevedet. Tero Myllyvirta uskoo, että bakteerien poisto jätevedestä aloitetaan muutamassa vuodessa myös naapurikunnissa.

– Olen ollut yhteydessä molempiin kuntiin. Nastolassa katsotaan, että ehkä vuonna 2016 hygienisointi saadaan sinnekin.

Myllyvirran mukaan bakteerien poistaminen on hyvä uutinen joen eläimistölle, mutta erityisesti alavirran uimareille.

– Alavirran kuntien käsitys siitä, että Porvoonjoki on jäteränni, muuttuu ja virkistyskäyttömahdollisuudet paranevat.

Lahti Aqualla kiire rakennustöihin

Lahti Aqua ei ole vielä valinnut, käyttääkö se hygienisointiin uv-valoa vai kemikaaleja, mutta joka tapauksessa yhtiölle on tulossa miljoonakulut. Arvioitu kustannus kaikille muutostöille on viidestä seitsemään miljoonaa euroa.

– Vesien lähtöpäähän rakennetaan hygienisointiyksikkö. Meillä on vuosi aikaa eli rakentamisen aikataulu on kiivas. Jos puhutaan uv-käsittelystä, sinne tulee rakennus, jossa vesi virtaa kanaalin läpi ja uv-lamput hoitavat desinfioinnin, kertoo Lahti Aquan tekninen johtaja Jouni Lillman.

Lisäksi vesiyhtiön pitää tehdä pumppu- ja putkitöitä, sillä vuoden päästä Ali-Juhakkalan puhdistamon vedet pitää ohjata tasausaltaaseen ennen niiden päästämistä Porvoonjokeen. Nyt Ali-Juhakkalan viereiseen tasausaltaaseen menevät vain Kariniemen puhdistamon vedet.

Hygienisointiyksikkö on tarkoitus rakentaa altaan viereen.

Tekninen johtaja Jouni Lillman ei usko, että Lahti Aquan lisääntyvät menot näkyisivät juurikaan kuluttajien laskuissa.

Lahti Aqua aikoo poistaa bakteereja huhtikuusta marraskuuhun. Talvisin vesi menee tulevaisuudessakin jokeen bakteereineen päivineen. Kun hygienisointi aloitetaan vuoden päästä, Porvoonjoen veden bakteeritason pitäisi laskea jo viikossa.