Bussilla tuhottu bassokin pelastuu soitinrakentaja Suhosen käsissä

Yksi pohjalaismaakuntien harvoista päätoimisista soitinrakentajista löytyy Alavuden Pahajoelta. Alalle perusteellisesti kouluttautunut Kalle Suhonen rakentaa ja myös pelastaa kielisoittimia laidasta laitaan.

musiikki
Soitinrakentaja Kalle Suhonen.
Soitinrakentaja Kalle Suhonen viihtyy uudenkarhean verstaansa "hippimeiningissä".Pasi Takkunen / Yle

Alavutelaisen Kalle Suhosen päätymistä soitinrakentajaksi ei voi pitää tapaturmana. Peruskouluiässä hahmottunut suunnitelma piti sisällään kuusi vuotta kouluttautumista, puualan ja soitinrakentamisen ammattitutkinnot ja viisi vuotta sitten toteutuneen oman verstaan perustamisen.

Suhonen Guitarsin nykyiset työtilat valmistuivat runsas vuosi sitten parinkymmenen metrin päähän kotiovelta. Pittoreski miljöö voi vaikuttaa syrjäiseltä, mutta sijainti tarjoaa soitinsepälle työrauhan niin sanotuilta renkaanpotkijoilta, ja itse asiassa monien asiakkaiden työmatka kulkee hyvinkin liki.

– Tämä paikka on itse asiassa hyvin keskellä Suomea. Keikkabussit kulkevat kantatie kuuskuutosta sinne ja takaisin, niin soittajathan sitten jättelevät huoltoon ja korjaukseen tulevia instrumentteja mennen ja tullen, Kalle Suhonen kuvaa.

Ammattimuusikoiden epäsäännöllisistä työajoista johtuen ei ole mitenkään poikkeuksellista, että toimeksiantoja tuodaan Suhosen pajalle esimerkiksi lauantaita vasten yöllä.

Bussilla jyrätytkin elvytetään

Valtaosa soitinrakentajan työstä kuluu juuri huoltoihin, kunnostuksiin ja "tuunauksiin", joten uusien soittimien rakentamiseen liikenevä aika on tekijällekin juhlaa.

Vuosien varrella Kalle Suhoselle on kiikutettu hyvinkin mielikuvituksellisiin turmiin joutuneita soittimia, joten haljennut viulun kansi tai bussin alle jäänyt basso eivät häntä pahemmin hätkähdytä.

– Kyllä ne melkein aina ovat pelastettavissa. Joskus uuden tekeminen olisi toki helpompaa, mutta itselle tärkeät soittimet halutaan yleensä korjauttaa aina kun se on mahdollista, Kalle Suhonen sanoo.

Kymmenien rakennettujen ja pelastettujen soittimien myötä syntynyt kokemus antanee pohjaa myös alan neuvontaan. Kysytään siis vielä Kalle Suhoselta, kuinka monen itse rakennetun soittimen jälkeen voi ryhtyä perustamaan oman verstasta, saati että pitää itseään ammattilaisena?

– Jos silmää riittää heti ensimmäisen jälkeen, niin ei muuta kun antaa mennä vaan. Itse olin tehnyt siinä vaiheessa hyvän matkaa toistakymmentä soitinta. Vieläkään tosin en ole valmis, enkä ikinä tulekaan, Suhonen toteaa.