Tuulipuisto pilaa tv-kuvan – voimayhtiölle luvassa iso lasku

Digita ryhtyy tutkimaan uuden tuulipuiston aiheuttamia ongelmia tv-kuvassa Porin Ahlaisissa. Alueelle tarvittaneen kymmeniä tuhansia euroja maksava täytelähetin.

Kotimaa
Tuulivoimaa
Yle

Porin Ahlaisissa sijaitseva uusi Peittoon tuulipuisto on pilannut monen talouden tv-kuvan Ahlaistentien varressa. Luoteisväylä-lehti kertoo, että tv-kuva pysähtelee tai häviää kokonaan.

Ongelma on saatettu Digitan tietoon. Pikaista apua ei kuitenkaan ole luvassa.

– Olemme lähdössä tutkimaan ongelman laajuutta ja tekemään kenttämittauksia. Ongelma saadaan poistettua, mutta siihen menee kuukausia, sanoo liiketoimintayksikön päällikkö Henri Viljasjärvi.

Tv-kuvaongelmia saattaa esiintyä, mikäli tuulimylly on suoralla linjalla kotiantennin ja Digitan lähettimen välissä. Välimatkaa voimalaan voi olla jopa kilometrejä.

Asukas ei maksa korjauksesta

Tilanne voidaan korjata täytelähettimellä, joka maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Asukkailta rahoja ei peritä, vaan maksumieheksi joutuu tuulivoimayhtiö, tässä tapauksessa TuuliWatti.

Suomeen on suunnitteilla satoja uusia tuulivoimaloita. Digita on mukana suunnitteluprosessissa, mutta aina ongelmia ei pystytä ennakoimaan

– Valitettavasti tämä johtaa siihen, että voimalan rakennusaikana voi syntyä jaksoja, jolloin tv-kuva ei näy, sanoo Henri Viljasjärvi Digitalta.