1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistanin presidentivaaleissa tarvittaneen toinen kierros

Runsaat 15 prosenttia äänistä on laskematta, mutta ne eivät nostane kenenkään äänisaalista yli 50 prosenttiin.

Ulkomaat
Ahmad Yusuf Nuristani
Kansainvälisen vaalikomission IEC:n johtaja Ahmad Yusuf Nuristani puhui lehdistölle Kabulissa, Afganistanissa 24. huhtikuuta 2014.S. Sabawoon / EPA

Kumpikaan Afganistanin presidentinvaaleissa eniten ääniä saaneista ehdokkaista ei näytä ylittävän 50 prosentin kynnystä. Siten vaaleissa vaadittaneen toinen kierros. Se pidetään toukokuun lopussa.

Kun äänistä on laskettu runsaat 82 prosenttia, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah on saanut niistä 43,8 prosenttia ja entinen valtiovarainministeri Ashaf Ghani Ahmadzai 32,9 prosenttia. Muut kuusi ehdokasta jäivät kauaksi heidän taakseen.

Keskusvaalilautakunnan mukaan on epätodennäköistä, että loppulaskenta kääntäisi tuloksen jommankumman pääehdokkaan selväksi voitoksi. Vahvistamaton lopputulos on määrä julkaista lauantaina, virallinen tulos vasta toukokuun puolivälissä, kun vilppisyytökset on käsitelty.

Kolme viikkoa sitten järjestetyssä äänestyksessä annettiin runsaat seitsemän miljoonaa ääntä. Äänestysprosentti nousi siten selvästi vuoden 2009 vaaleista. Äänioikeutettuja on kaikkiaan 13,5 miljoonaa.

Lukuisista vilppivalituksista huolimatta Afganistanin viranomaiset ja maan ulkomaiset tukijat ovat kiittäneet vaaleja onnistuneiksi. Erityisen tyytyväisiä ollaan siihen, ettei ääri-islamistinen Taliban-järjestö kyennyt tekemään suuria iskuja vaaleja vastaan.

Vaalien voittaja korvaa presidentti Hamid Karzain, joka ei voinut enää asettua ehdolle oltuaan vallassa perustuslain sallimat kaksi kautta eli 12 vuotta.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi