Perussuomalaisten ryhmäjohto vahtii lakialoitteita tulevaisuudessa tarkemmin

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän työvaliokunta vahtii tulevaisuudessa omien kansanedustajien lakialoitteita tarkemmin. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jari Lindströmin mukaan edustajille on esitetty "kaino toive", että työvaliokunta saisi tietää etenkin lakialoitteista ennen niiden virallista jättämistä.

politiikka
Pentti Kettunen
Heikki Rönty / Yle

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jari Lindströmin mukaan ryhmän työvaliokunta haluaa tietää lakialotteista etukäteen, jotta voidaan sopia esimerkiksi aloitteiden jättämisen aikataulusta suhteessa muihin poliittisiin tekoihin.

Lindström kertoo Yle Uutisille, että on hyvä myös keskustelussa varmistaa, että aloite on puolueen poliittisten linjausten mukainen. Ryhmän puheenjohtaja kiistää, että kysymys olisi etukäteistarkastuksesta eli sensuurista.

Ryhmänjohtaja Jari Lindström: Kaino toive

Lindströmin mukaan kysymys on ryhmän työvaliokunnan "kainosta toiveesta", ei ehdottomasta vaatimuksesta.

Eduskuntaryhmä päätti uudesta käytännöstä jo viime syksynä, mutta tapaan sovittiin pitkä siirtymäaika. Lindströmin mukaan siirtymäaika on nyt päättynyt.

Jari Lindström kiistää, että uusi käytäntö tai siirtymäajan päättyminen johtuisi kohua herättäneistä aloitteista.

Esimerkiksi Perussuomalaisten kajaanilaisen kansanedustajan Pentti Kettusen aloite avioliitossa synnyttävien naisten varhennetusta eläkkeestä on eduskunnan lähetekeskustelussa torstai-iltana. Kettusen aloitteessa haluttiin tukea nimenomaan suomalaisten naisten lasten hankkimista avioliitossa eikä muissa parisuhteen muodoissa.

Ryhmän puheenjohtaja Jari Lindström itsekin allekirjoitti hämmästelyä herättäneen lakialoitteen, mutta veti nimensä pois aloitteesta myöhemmin.

Kettunen teki joulukuussa 2012 toimenpidealoitteen, jonka mukaan Vihreiden kansanedustajille varattaisiin UKK-kansallispuistosta oma alue esimerkiksi koppakuoriaisten paimentamiseen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän uusi käytäntö on kohdistettu etenkin lakialoitteisiin. Esimerkiksi edustajien kirjallisia kysymyksiä ei pidetä niin tärkeinä etukäteen keskusteltavaksi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus