Israel keskeytti rauhanneuvottelut palestiinalaisten hallitussovun vuoksi

Hamasin nousu palestiinalaishallitukseen on liikaa Israelille, joka pitää sitä terroristijärjestönä.

Ulkomaat

Israel on ilmoittanut, ettei se enää osallistu rauhanneuvotteluihin palestiinalaisten kanssa. Syynä on palestiinalaisjärjestöjen Hamasin ja Fatahin keskiviikkona solmima sopimus, jonka mukaan ne korjaavat rikkoontuneet välinsä ja perustavat yhteisen hallituksen Länsirannalle ja Gazaan.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kansliasta kerrottiin, että päätös rauhanneuvotteluista vetäytymisestä on hallituksen yhteinen. Hamasin kanssa ei neuvotella, sillä se on terroristijärjestö, joka vaatii Israelin valtion tuhoamista, lausunnossa sanotaan.

Lausunnossa uhataan palestiinalaishallintoa myös vastatoimilla, joita ei kuitenkaan täsmennetä. Israelin tiedotusvälineiden mukaan kyseessä ovat taloudelliset pakotteet. Israel kykenee lamauttamaan palestiinalaishallinnon jättämällä tilittämättä verot ja tullimaksut, joita se kerää rajalla palestiinalaisten puolesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on yrittänyt yhdeksän kuukauden ajan edistää Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessia. Tuloksia sukkuloinnista ei juuri ole ollut, ja takaraja häämötti jo ensi viikolla.

Yhdysvallat tuomitsi Hamasin ja Fatahin yhteishallituspäätöksen tuoreeltaan rauhanprosessia haittaavana. Israelin tavoin myös Yhdysvallat pitää Hamasia terroristijärjestönä.

EU otti kantaa torstaina sanomalla, että palestiinalaisten keskinäinen sopu on tervetullut. Tärkein kysymys on kuitenkin rauhanneuvottelujen jatkuminen myös sovitun takarajan jälkeen, EU:n ulkopolitiikkaa johtavan Catherine Ashtonin edustaja painotti hieman ennen Israelin vetäytymisilmoitusta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters