Norjan hallitus ei ottane Dalai-lamaa vastaan, puolueiden nuorisojärjestöt moittivat periaatteettomuudesta

Tiibetiläisten hengellinen johtaja, Kiinan ankarasti vastustama Dalai-lama ei päässe tapaamaan hallitusta toukokuisella Norjan-vierailullaan. Taustalla on Kiinan-politiikan paitsio, jossa Norja on ollut kiinalaisen toisinajattelijan Nobel-palkinnon vuoksi.

Ulkomaat
Dalai Lama Intiassa 16. maaliskuuta 2014.
Dalai Lama Intiassa 16. maaliskuuta 2014.Sanjay Baid / EPA

Norjan hallitus on päättänyt olla tapaamatta Tiibetin hengellistä johtajaa Dalai-lamaa, kun tämä vierailee Norjassa ensi kuussa, sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Ulkoministeri Børge Brende sanoi keskiviikkona, että hallitus harkitsee vielä kantaansa, mutta NRK kertoi torstaina, että asia on ratkaistu, vaikkei siitä vielä ole kerrottu virallisesti.

Suurkäräjien puhemies Olemic Thommessen on jo ilmoittanut, ettei ota Dalai-lamaa vastaan, kun tämä vierailee suurkäräjillä toukokuun 9. päivänä.

Norjan kaikkien puolueiden nuorisojärjestöt vaativat yhteisesti, että hallitus tapaa Dalai-laman, ja toivovat, että myös Thommessen muuttaa mielensä.

Konservatiivisen pääministeripuolueen Høyren nuorisojärjestön johtaja Paul Joakim Sandøy sanoo ymmärtävänsä, ettei päätös ole puhemiehelle tai hallitukselle helppo, mutta hän ei kelpuuta selitystä, jonka mukaan Dalai-laman tapaaminen ei hyödyttäisi ihmisoikeustyötä tai Norjan etuja pitkällä tähtäyksellä.

Høyren hallituskumppanin edistyspuolueen nuorisojärjestöä johtava Atle Simonsen vaatii maaltaan rohkeutta puolustaa arvojaan Kiinan yksinvaltaista politiikkaa vastaan.

– Emme voi antaa kommunistidiktatuurin sanella Norjan politiikkaa. Tiedämme, etteivät ihmisoikeudet ole Kiinalle kovin tärkeitä, mutta Norjalle ei ole mitään tärkeämpää, Simonsen sanoi.

Ulkoministeri myöntää ongelmat, kiistää Kiinan vaatimuslistan

Kiinan suhteet Norjaan viilenivät vuonna 2010, jolloin Norjan Nobel-komitea myönsi rauhanpalkinnon kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle.

NRK:n mukaan Kiina on esittänyt Norjalle vaatimuksia salaisissa neuvotteluissa suhteiden sulattamiseksi. Yksi vaatimuksista on, että Norja lupaa olla enää koskaan antamatta Nobel-palkintoa kenellekään hallituksensa ihmisoikeuspolitiikkaa arvostelleelle kiinalaiselle, NRK sanoo.

Brende kiistää tietävänsä Kiinan vaatimuslistasta, mutta myöntää, että Norja on Kiinan suhteen hankalassa tilanteessa. Brende sanoo, että hänen tietääkseen minkään muun länsimaan poliittiset suhteet Kiinaan eivät ole olleet poikki neljää vuotta.

Brende sanoi myös, ettei hän voi kommentoida kysymystä Kiinan ja Norjan mahdollisista keskusteluista Dalai-laman vierailun alla. Kiinan edustaja sen sijaan on toistanut maansa selvän kannan: minkään maan johtajien ei pidä ottaa vastaan Dalai-lamaa.