Putin: Internet on CIA:n projekti

Venäjä on säätämässä lisää lakeja internetissä käydyn keskustelun valvomiseksi.

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut internetiä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n projektiksi ja varoittanut venäläisiä käyttämästä hakukone Googlea.

Nuorten toimittajien ryhmälle puhunut Putin sanoi, että CIA on valvonut internetiä sen perustamisesta asti. Kaikki Google-haut kulkevat Yhdysvaltain kautta ja tallennetaan siellä, Putin sanoi.

Hän antoi myös ymmärtää, että Venäjän suosituin hakukone Jandeks voi pian joutua viranomaisten tarkkailuun. Jandeks on rekisteröity osittain ulkomailla, eikä siihen ole pelkkiä verotuksellisia syitä, hän epäili.

Jandeksin avulla tehdään noin 60 prosenttia kaikista Venäjän internethauista. Se on käytössä myös useissa muissa maissa.

Yhtiö antoi Putinin kommenttien jälkeen lausunnon, jossa se sanoo, ettei ulkomaille rekisteröitymisellä haluta välttää veroja, vaan toimintatapa on alalle tyypillinen. Jandeks maksaa lähes kaikki veronsa Venäjälle, lausunnossa korostetaan.

Venäjän tiedotusvälineet ovat pitkälti hallituksen valvonnassa, joten poliittinen keskustelu käydään lähinnä internetissä. Viime aikoina Venäjä on kajonnut sen vapauteen säätämällä lain, joka antaa hallituksen sulkea internetsivustoja ilman oikeuden päätöstä.

Tällä viikolla parlamentissa eteni laki, joka toteutuessaan määrää bloggarit noudattamaan tiedotusvälineille laadittuja säännöksiä.

Lähteet: AFP