Ruotsalaistutkimus: Iäkkäiden isien lapsilla muita suurempi riski mielenterveysongelmiin

Ruotsalaistutkimus osoittaa, että isän iällä on yhteys muun muassa lapsen kouluvaikeuksiin. Tutkijoiden mukaan tuloksia selittävät esimerkiksi sperman geneettiset mutaatiot.

terveys

Yli 45-vuotiaana lapsia siittävien miesten lapsilla on ruotsalaistutkijoiden mukaan tavallista suurempi riski sairastua psykooseihin ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Myös autismi ja kouluvaikeudet ovat iäkkäiden isien lapsilla yleisempiä kuin nuorempien isien jälkeläisillä, Jama Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat yli 2,6 miljoonan vuosina 1973–2001 syntyneen ruotsalaisen rekisteritietoihin.

Riskit havaittiin etenkin analyysissa, jossa saman perheen lapsia verrattiin keskenään. Lapsilla, jotka olivat syntyneet isän ollessa yli 45-vuotias, oli 25 kertaa enemmän kaksisuuntaisia mielialahäiriöitä ja 13 kertaa enemmän tarkkaavaisuushäiriöitä, kuin sisaruksilla, jotka olivat syntyneet isän ollessa 20–24-vuotias. Heillä oli myös neljä kertaa enemmän autismia ja kaksi kertaa enemmän psykooseja. Lisäksi itsetuhoisuus, päihdeongelmat ja heikko koulumenestys olivat näillä lapsilla muita yleisempiä.

Tulokset selittyvät todennäköisesti sperman geneettisillä mutaatioilla, jotka yleistyvät miehen vanhetessa. Myös muut tekijät voivat vaikuttaa. Isän korkea ikä on liitetty aiemmin lapsen kromosomivirheisiin ja skitsofreniariskiin.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim