1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Neste Oil madaltaa voitto-odotuksia

Osake oli aamupäivällä seitsemisen prosenttia laskussa. Vuosi alkoi öljy-yhtiössä huonommilla voittomarginaaleilla. Alkukuukausien liikevoitto putosi 55 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 86 miljoonasta.

talous

Öljynjalostuksesta jäi viimevuotista heikommin käteen, kertoo Neste Oil tulosjulkistuksessaan. Liikevoitto putosi 55 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 86 miljoonasta. Liikevaihto heikkeni 3,7 miljardiin 4,3 miljardista.

– Öljytuotteiden viitejalostusmarginaali oli kausivaihtelun vuoksi matala ensimmäisellä neljänneksellä, ja öljytuotteiden kysyntä Euroopassa pysyi heikkona ja tuontimäärät olivat edelleen suuria, sanoo toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Pörssi reagoi notkahdukseen miinuksella. Nesteen osakkeesta oli aamupäivällä sulanut seitsemisen prosenttia.

Neste Oil madaltaa koko vuoden voitto-odotusta 450 miljoonaan euroon 10 prosentin heitolla. Vertailukelpoisesta liikevoitosta povattiin tätä ennen 500 miljoonan euron suuruista.

Tammi-maaliskuun voitot tulivat pitkälti uusiutuvista polttoaineista. Biodiesel-bisneksen liikevoitto yli kolminkertaistui vuodentakaisesta 32 miljoonaan euroon, kun taas perinteisistä öljytuotteista tiristettiin 13 miljoonan liikevoitto. Tämä kuvaa hyvin Neste Oilin suuntaa – se pyrkii olemaan maailman johtava biodieselin valmistaja. Toki se myy perinteisiä öljytuotteita moninkertaisesti enemmän.

Uusiutuvien polttoaineiden saralla Neste Oilia koettelevat Yhdysvaltojen biopolttoainelainsäädännön epävarmuudet, jotka liittyvät käyttövelvoitteisiin ja verohelpotuksiin. Tämän takia Neste rajoitti Yhdysvaltain-vientiä.

Samalla raaka-aineen eli palmuöljyn hinnat ovat nousseet. Tämän takia Neste Oil sanoo säästäneensä tuhdimmalla jätteiden ja tähteiden käytöllä biodiesel-tehtaillaan. Jätteet ja tähteet ovat esimerkiksi eläinrasvajätteitä ja palmuöljyhappotisleitä.

Öljy-yhtiö lukeutuu niihin moniin tulosjulkistajiin, jotka nostavat huoleksi Ukrainan kriisin. Poliittinen kaaos ei ole olennaisesti vaikuttanut öljyn tai kaasun tarjontaan, mutta on lisännyt yleistä epävarmuutta Euroopan energiamarkkinoilla.

Suomen valtio omistaa yli puolet Neste Oilista.

Lue seuraavaksi