Kuolemiseen liittyvät tabut horjuttavat yhä arkunostajaa

Ympäristöystävällisiä ruumisarkkuja suunnitteleva Tuula Leppämäki sanoo olevansa konservatiivisen arkkualan "kummajainen". Yksinkertainen ekologinen puuarkku miellyttää kyllä monen silmää, mutta ostopäätöstä horjuttavat hautausalan tabut ja sukulaisten mielipiteet.

ilmiöt
Vaaleasta puusta valmistettuja ruumisarkkuja.
Tuula Leppämäki

Ihmisen viimeisen kodin pitäisi muistuttaa vainajaa. Tätä mietti hämeenlinnalainen Tuula Leppämäki ystävänsä hautajaisissa.

– Ystäväni oli nuorehko, raavas rakennusmies ja hänelle oli valittu valkoinen, tekokuitukankaalla pliseerattu arkku. Siinä surun keskellä ajattelin, että arkku ei mitenkään vastaa tämän vainajan elämää. Ja siitä se idea lähti.

Ihmisen viimeisen kodin pitäisi muistuttaa vainajaa.

Tuula Leppämäki

Ajatus vaihtoehtoisista arkuista jäi kuitenkin kytemään moneksi vuodeksi Leppämäen alitajuntaan, kunnes eräänä päivänä arkkitehtinä työskentelevä Leppämäki päätti pistää ajatukset toteutukseen.

– Olin puhunut arkuista perhepiirissä ja ystävien kesken, ja sitten sain ensimmäisen arkkutilauksen lähipiiristäni.

Selkeä muoto kauniista materiaaleista

Ensimmäisen arkun suunnittelu lähti siitä, että arkulle piti antaa muoto ja materiaali. Tuula Leppämäen mukaan hänelle oli itsestään selvää se, että arkun on oltava luonnonmukainen ja kaunis.

– Itse asiassa materiaalin metsästyksessä meni eniten aikaa, mutta arkun muoto lähti heti elämään. Ajattelin, että muodon täytyy edustaa suomalaista yksinkertaista designia. Suunnittelusta arkku sitten eteni nopeasti toteutukseen, muistelee Leppämäki.

Muodon täytyy edustaa suomalaista yksinkertaista designia.

Tuula Leppämäki

Leppämäen vaaleat North Ark -arkut on tehty kotimaisesta kuusiviilusta valmistetuista raitalevyistä ja sisustusmateriaalivaihtoehtoina ovat muun muassa pellava tai Marimekko puuvilla. Arkkuihin on myös suunniteltu käsinhuovutettu villapeitto, ja jotkut asiakkaat ovat esimerkiksi pedanneet arkkuun mummon omat pitsilakanat.

Jotkut asiakkaat ovat esimerkiksi pedanneet arkkuun mummon omat pitsilakanat.

Tuula Leppämäki

– Koen, että se on osa surutyötä, kun ihminen etsii ne lakanat ja miettii mikä siihen tilanteeseen sopii. Minä olen rohkaissut omaisia itse petaamaan lakanat arkkuun. Tällaista mahdollisuutta ei ole kovinkaan paljon tarjolla, mutta se on yksi suosittu tapa ltehdä surutyötä, Tuula Leppämäki kertoo kokemuksistaan.

Perinteiden vastainen

Tuula Leppämäki on ollut arkkualalla nyt muutaman vuoden ja ehtinyt jo huomata sen tosiseikan, että suomalainen arkkuala on konservatiivista, eikä perinteistä haluta poiketa. Myös asiakkaat haluavat pysyä arkkukaupoissa konservatiivisesti kuosissa.

– Ihmiset ovat arkoja uuden edessä, Leppämäki kertoo.

– On sellaisia, jotka arkkuni nähdessään sanovat, että tuo on juuri sitä mitä haetaan. Mutta on paljon sellaisiakin asiakkaita, jotka arkkua ostaessaan miettivät sitä, mitä naapurit tai sukulaiset sanovat ja se liittyy taas siihen, että tämä ala on herkkää ja siihen liittyy tabuja.

Ihmiset miettisivät nykyistä enemmän kuolemaansa.

Tuula Leppämäki

Hämeenlinnalainen arkkusuunnittelija toivookin, että ihmiset miettisivät nykyistä enemmän kuolemaansa. Kuolema ei ole paha asia, vaan osa luonnollista elämänkaarta.

– Kuoleman voi nähdä myös valoisana asiana, silloin kun hyvä elämä päättyy hyvään kuolemaan, silloin se ei ole mikään peikko, muistuttaa Tuula Leppämäki.

– Uskon, että ajan kanssa ihmisten ajatukset kuolemasta ja hautaamisesta muuttuvat – myös ympäristöystävällisempään suuntaan.

Käsintehty ei pysty kilpailemaan hinnalla

Tuula Leppämäen suunnittelemia arkkuja on kahta eri mallia. Niissä ei ole mitään krumeluureja. Sen sijaan ne ovat ekologisesti kestäviä.

– Ekologisuus merkitsee minulle ennen kaikkea sitä, että arkku ja sen sisustus on tehty luonnonmateriaaleista, jotka maatuvat helposti. Mielestäni ekologisuus liittyy kaikkeen elämiseen ja myös kuolemiseen.

Suomessa myynnissä olevissa arkuissa ja etenkin halvemmissa käytetään runkomateriaalina muun muassa lastulevyjä ja sisustuksessa keinokuituja, jotka eivät ole ympäristöystävällisiä materiaaleja.

Mielestäni ekologisuus liittyy kaikkeen elämiseen ja myös kuolemiseen.

Tuula Leppämäki

Tuula Leppämäki myöntää, että hän ei pysty kilpailemaan perinteisillä arkkumarkkinoilla hinnalla.

– Materiaalit, pienet sarjat ja käsityö maksavat, mutta uskon arkkujeni asettuvan loppupeleissä samaan hintahaitariin muiden massiivipuisten arkkujen kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmista arkkusuunnittelija kertoo sen verran, että hän etsii uusia materiaaleja arkkuihinsa. Myös tuhkauurnien suunnitteleminen kiinnostaa, Tuula Leppämäki paljastaa.