Keikkailulla tienaa Suomessa vain artistien A-lista

Keikkailun piti turvata muusikoiden tulot, kun levymyynti lähti laskuun. Käytännössä kiertueilla tienaavat vain menestyneimmät artistit.

kulttuuri
Cheek villitsee yleisöä.
Cheek keikkailee tiiviisti ennen elokuun stadionkonsertteja.Himos Festival Oy

Cheek, Cheek ja Cheek. Näin vastaavat useimmat keikkamyyjät ensimmäisenä, kun kysytään ketkä Suomessa tienaavat keikkailulla.

Keikkoja järjestetään Suomessa niin paljon, että niistä on paikoin jopa ylitarjontaa. Kaikille ei riitä tarpeeksi yleisöä, mikä näkyy myös artistien ja bändien tilipusseissa.

Myös taantuma on vähentänyt yleisöä keikoilla. Tämä on puolestaan tehnyt musiikkia tarjoavista klubeista ja ravintoloista varovaisempia. Keikoille buukataan varmoja vetonauloja.

- Bändejä on paljon, ravintoloita on paljon ja ravintolayrittäjiä on paljon. He eivät hirveästi uskalla riskejä ottaa, sanoo keikkamyyjä Mikko Varjamo My Music Agencysta.

Parhaiten tienaavia vain kymmenkunta

Levymyynnin laskun jälkeen keikkailun piti turvata muusikoiden tulot. Näin ei kuitenkaan käytännössä ole.

- Jos Suomessa on 200 keikkapaikkaa ja 12 000 bändiä, niin kilpailu ajaa alan huonoon kuntoon. Samalla lippujen hinnat pysyvät alhaisella tasolla ja keikkakustannukset nousevat. Keikkailu ei monellekaan ole tuottavaa, sanoo CMX-yhtyeen keulakuva A.W. Yrjänä.

Kotimaisista artisteista keikkailulla tienaa vain noin kymmenkunta menestyneintä. He voivat myös pyytää keikoistaan korvausta aiempaa enemmän.

- Cheek, Kaija Koo, Jenni Vartiainen, Haloo Helsinki!, Juha Tapio, luettelee puheenjohtaja Mikko Nuutinen Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry:stä tämän hetken suosituimpia esiintyjiä.

Artistien kärkikaarti on erottunut muista keikkailijoista viime vuosina yhä selkeämmin.

- Siinä on tällä hetkellä aika iso jako. Ei ole taloudellisesti keskikokoisiä bändejä tai niitä on tosi vähän. On näitä A-luokan artisteja, jotka voivat tehdä keikkailua ihan työkseen, sanoo keikkamyyjä Mikko Varjamo My Music Agencysta.

Heikoilla ovat myös aloittelevat yhtyeet, joilla on ongelmia saada keikkoja klubeille.

Keikkakustannusten kallistuessa yhtyeet harkitsevat tarkempaan, missä kiertävät.

- Monet bändit pystyvät kiertämään vain yliopistokaupungit järkevällä liksalla. Ei ole edes järkeä mennä tuonne pienempiin pitäjiin, sanoo keikkamyyjä Feniks Willamo Fullsteamilta.