Professori: Ukrainan kriisin koventuneet puheet myös sitoumuksia toimista

Markku Kivinen pitää isoa konfliktia Ukrainan ja Venäjän välillä edelleen mahdollisena. Kivisen on vaikea uskoa, että asia jää loputtomasti uhkauspuheiden tasolle.

Ulkomaat
Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen.Yle

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtajan, professori Markku Kivisen mukaan Ukrainan ja Venäjän sekä Yhdysvaltojen koventuneet puheet eivät ole vain ilmaa, vaan myös eräänlaisia sitoutuksia.

– Jos kauan puhutaan, ettei kuolonuhreja saa tulla, mutta niitä tulee. Tästä seuraa velvoite toimia puheiden mukaisesti. Kun ajatellaan minkälainen todellisuus Venäjällä on ollut Krimiin liittymisen jälkeen, niin aika huolestuttavalta näyttää. On vaikea uskoa, että asia jää loputtomasti pelkkiin puheisiin, sanoi Kivinen Ylen radio 1:n Ykkösaamussa.

Tilanne Itä-Ukrainassa on jälleen kärjistynyt. Ukrainan nykyhallituksen joukot surmasivat viisi kapinallista torstaina Slovjanskissa.

Myös kansainväliset suhteet ovat kiristyneet vain viikko Geneven sovun jälkeen. Ukraina on älähtänyt Venäjälle, joka aloitti eilen uuden sotaharjoituksen Ukrainan rajan lähellä.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on uhannut Venäjää uusilla pakotteilla, jos Venäjä ei ryhdy toimiin lieventääkseen Ukrainan kriisiä. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan sanoi, että "Ukrainan hallituksen siviileihin kohdistamilla iskuilla tulee olemaan seurauksia hyökkäyspäätöksen tehneille henkilöille Kiovassa, sekä Venäjän ja Ukrainan välisille suhteille".

Neuvo Ukrainalle: Älä provosoidu, uusi neuvotteluyhteys venäläistahoihin

Kivisen mukaan tilanne on jälleen ajautunut lähelle aseellista konfliktia, koska tilanne Itä-Ukrainassa ei ole ollut kenenkään hallinnassa. Kivinen piti suurta konfliktia Ukrainan ja Venäjän välillä edelleen mahdollisena.

– Geneven sovusta huolimatta, Itä-Ukrainan aseellisia joukkoja ja miehitystilannetta ei ole saatu purettua. Nyt Ukrainan hallitus on ryhtynyt toimeen, ja Venäjä on koko ajan valmistellut mahdollisuutta tulla väliin. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi eilen, että jos Ukrainan sotakone lähtee liikkeelle, niin se on pysäytettävä.

Markku Kivisen neuvo Ukrainan nykyjohdolle tilanteen rauhoittamiseksi on välttää provosoitumista.

– Mahdollisimman rauhallisin keinoin pitää päästä eteenpäin, ja yhteisesti purkaa tilannetta. Etsiä uutta neuvottelukosketusta sellaisten venäläistahojen kanssa, joilla on vaikutusmahdollisuus tilanteeseen. Tässä tarvitaan taustavaikuttamista aseellisiin ryhmittymiin. Nyt näyttää erittäin epävarmalta vaikuttaako kansainvälinen yhteistyö niin, että tilanne saadaan käännettyä toiseen suuntaan.

Kivinen ei lähde ennustamaan, miten tilanne Itä-Ukrainassa seuraavaksi kehittyy. Vaihtoehdot ovat Kivisen mukaan joko kriisin asteittainen rauhoittaminen tai aseellinen konflikti.

– Konfliktin mittasuhteista on tässä vaiheessa vaikea sanoa. Länsi on tehnyt Venäjälle jo useasti selväksi, että väliintulosta seuraa Venäjälle taloudellisia sanktioita. Sekin on ilmeistä, etteivät saktiot ole saman tasoinen instumentti kuin sotilaallinen voima, jota tullaan käyttämään, totesi Kivinen.