1. yle.fi
  2. Uutiset

Reposaaren villiintynyt tuulivoimala poiki kirjallisen kysymyksen

Perussuomalaisten kansanedustaja haluaa tietää, miten hallitus aikoo selvittää Porin tuulivoimaturman syyt ja miten tietoa käytetään hyväksi voimaloiden turvallisuusohjeissa.

Kotimaan uutiset
Tuulivoimala Simon Leipiössä.
Antti Heikinmatti / Yle

Porin Reposaaren tuulivoimalan rikkoutuminen on poikinut kirjallisen kysymyksen eduskunnalle.

Reposaarenmaantien silta jouduttiin sulkemaan liikenteeltä viime viikolla, kun läheisen tuulivoimalan viallisesta siivestä lensi palasia ympäristöön.

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto kysyy, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä selvittääkseen Porin tuulivoimavaurion syyt ja seuraukset ja miten tutkimuksissa saatua tietoa hyödynnetään uusien voimaloiden turvallisuusohjeissa.

Hongisto haluaa myös tietää, kuka korvaa maanomistajille aiheutuvan vahingon, jos uudet ohjeet ja määräykset rajoittavat maan käyttöä enemmän kuin vuokrasopimuksessa on sovittu.

Hongiston mukaan tuulivoimaloita ei ole Suomessa vieläkään huomioitu erikseen viranomaismääräyksissä, vaikka tuulivoimarakentaminen on lisääntynyt.

– Lisääntyneiden ja kooltaan kasvaneiden voimaloiden myötä lisääntyvät myös voimaloista aiheutuneet haitat, esimerkiksi roottorin lavoista irtoavat jääkimpaleet ja jopa itse lavan kappaleet. Esimerkkejä on myös siitä, että voimalan yli sadan metrin korkeudessa oleva konehuone voi syttyä palamaan.

Lue seuraavaksi