Muumimukien myyjä huijasi netissä

Rovaniemellä on selvinnyt kaksi laajaa nettipetossarjaa. Molemmissa tapauksissa internetissä on myyty olemattomia tuotteita ja myyjä on saanut ostajan maksamaan kauppasumman etukäteen tililleen. Ostajia oli huijattu myymällä muun muassa Muumimukeja, kännyköitä ja blu-ray-elokuvia.

Kotimaa
Kuvassa erilaisia Muumi-mukeja pinossa.
Heini Holopainen / Yle

Toisessa petosvyyhdissä epäiltynä ovat vuosina 1994 ja 1993 syntyneet Rovaniemen seudulla asuvat naiset, jotka ovat ystävyksiä. Heitä epäillään kaikkiaan 85 petoksesta.

Naiset kauppasivat useimmiten kännyköitä tori.fi-sivustolla. Suhteellisen hinnakkaita puhelimia kaupattiin sopivan halpaan hintaan niin, ettei tarjous herättänyt epäilyksiä.

Kauppasi 500 markan seteliä

Toisessa petosvyyhdissä miestä epäillään kaikkiaan 45 petollisesta nettikaupasta. Vuonna 1983 syntynyt mies myi vaihtelevasti erilaisia tuotteita, kuten Muumimukeja, blu-ray-elokuvia, taulutelkkareita, pelikonsoleita sekä 500 markan seteliä. Kauppapaikkoja olivat huuto.net ja tori.fi.

Poliisin mukaan mies vaihteli nimimerkkiä ja esiintyi välillä naisenkin nimellä. Myös nuoret naiset vaihtelivat myyjänimeä ja kaikilla kolmella oli useita sähköpostiosoitteita.

Tapaukset tulivat ilmi viime vuonna ja epäillyt olivat kiinniotettuina poliisin kuulusteluiden aikana. Tekijöiden jäljille päästiin pankkitilinumeroiden avulla.

Juttukokonaisuudet ovat siirtyneet syyteharkintaan Lapin syyttäjänvirastoon.