Hyppää sisältöön

Huomioi nämä kolme seikkaa pesuaineen valinnassa

Kauppojen hyllyt tarjoavat laajan kattauksen erilaisia pesuaineita. Valinnanvaraa on kuin autokaupassa. Jokainen valitsee tuotteen oman mieltymyksensä mukaan. Siivousalan ammattilainen neuvoo, mitä pesuaineen valinnassa kannattaisi huomioida.

Kuva: Yle

Pyykit puhdistuisivat huomattavasti pienemmälläkin valikoimalla pesuaineita, kuin mitä markkinoilla on tarjolla. Satakunnan Marttapalvelut Oy:n siivouspalveluesimies Maarit Rintala vertaakin pesuaineita autoihin.

– Ei niitä niin erilaisia tarvittaisi. Mutta onhan autokaupassakin autoja vaikka kuinka paljon. Yksi haluaa sitä merkkiä ja toinen toista. Eihän niitä tuotteita olisi jos ei olisi ostajia.

Rintalan mukaan pyykinpesun ainevalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kolmeen asiaan:

1. Katso missä lämpötilassa pesuaine puhdistaa.

– Purkin kyljessä yleensä lukee mitä lämpötilaa aineen kanssa suositellaan ja missä lämpötilassa pesutulos luvataan. Välttämättä pesutulos ei silti lupauksista huolimatta ole hyvä. Esimerkiksi hiki on sellainen, mikä vaatisi puhdistuakseen melkein 60 astetta, vaikka urheiluvaatteet eivät yleensä kestä sellaista lämpötilaa.

2. Seoliitti tukkii pesukoneita.

– Seoliitti kerrostuu putkistoon, kuten saippua yleensä. Suosittelen käytettäväksi pesuainetta, jossa ei ole seoliittia.

3. Huuhteluaine pilaa elastisuuden.

– Elastisille vaatteille, kuten urheiluvaatteille ja naisten alusvaatteille ei suositelle huuhteluaineen käyttöä. Se vie tekstiileistä elastisuuden.

Rintala muistuttaa vielä, että hyvä pesutulos syntyy emäksisellä aineella. Hän ei missään nimessä suosittele happaman aineen käyttämistä vaatteille.