Timo Soinin vaalivankkureilla on jälleen tutut hevoset

Varma merkki vaaleista on se, että perussuomalaisten Timo Soini tiivistää omia rivejään tiedotusvälineiden myötävaikutuksella, kirjoittaa näkökulmassaan Vesa Winberg.

Näkökulmat
Timo Soini.
Timo Soini.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ei ole tarkkaa tietoa kuka sanoi ensimmäisenä, että ”ihan sama mitä minusta sanotaan, kunhan nimi on kirjoitettu oikein”.

Perussuomalaisten yksinvaltiaan Timo Soinin nimeä on vaikea kirjoittaa väärin, sillä sen verran ahkerasti sitä taas vaalien alla tavataan.

Kuvio on kiusallisen tuttu. Vaalit ovat ovella ja puolueet yrittävät erottua toisistaan äänestäjien edessä. Sitten koittavat vaalitentit. Ehdokkaat ovat rivissä ja toimittajat pyrkivät hakemaan eroja ehdokkaiden välille. Kamerat käyvät. On suoran lähetyksen aika.

Entä mitä tekee Timo Soini? Ottaa ennen vaalitenttia Suomen Sisu –pastillin suuhunsa ja odottaa sopivaa hetkeä.

Svenska Ylen Eurovaalitentissä Soinin hetki koitti toimittajien kysyessä pitäisikö Euroopan unionin alueelle tulevia paperittomia siirtolaisia jakaa tasaisemmin EU-maiden kesken.

Soini kysyi keskustelussa, että ”olisiko ollut oikea tapa ottaa hatkat, kun Suomi oli sodassa”. Lausunto oli tarkkaan harkittu ja aiheutti odotetun reaktion. Sosiaalinen media räjähti välittömästi ja Soinin lausumaa kiirehdittiin kilvan ampumaan alas.

”He ovat meitä vastaan” on varmasti hedelmällisin asetelma, kun kansaa kahvitetaan vaaliteltoilla ympäri äänestävän Suomen.

Hän tiesi, että uusia äänestäjiä hän ei lausunnollaan saa. Heitä hän ei edes tavoitellut. Sen sijaan omat rivit vaativat tiivistämistä aina ennen vaaleja ja nyt oli sen ryhtiliikkeen aika. Parin viikon takaisessa Pressiklubi-ohjelmassa Soini sanoi, että toimittajien riveistä ei arvokonservatiiveja juuri löydy. Perussuomalaisten puheenjohtajan kannalta tässä väittämässä ei ole mitään haitallista.

Ampumalla sopivasti yli Soini tietää, että hän saa viestilleen lisää kaikupohjaa, kun kolumnit toistavat tarkasti mietittyjä avainlauseita. Samalla Soini tiivistää myös oman puolueensa rivejä.

”Katsokaa nyt, he ovat meitä vastaan” on varmasti hedelmällisin asetelma, kun kansaa kahvitetaan vaaliteltoilla ympäri äänestävän Suomen.

Vallankäyttäjien toiminnan kriittinen ja riippumaton tarkastelu on tiedotusvälineiden tärkein tehtävä. Poliitikkojen tyhjät fraasit on puhkaistava, samalla kannattaa myös miettiä mikä on olennaista. Yhdenkään puolueen vaalivankkureita ei kannata kuitenkaan ryhtyä vetämään.

Laskelmointi osataan myös puoluetoimistoissa.