1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Vanhasta hiekkalaatikosta saa hyvän kasvimaan

Tarpeettomaksi käyneestä pihan hiekkalaatikosta saa hyvän kasvimaan. Perunat, porkkanat tai vaikka kukkaset voi kasvattaa suoraan hiekassa, sillä hiekka on hyvä kasvualusta.

luonto
Tyhjä hiekkalaatikko.
Tiia Koivuaho / Yle

Leikkijöiden kasvettua ulos hiekkalaatikkoleikeistä, pihan hiekkalaatikolle voi keksiä uutta käyttöä. Vaikka kasvimaana.

– Siitä saa oikein hyvän kukkapenkin tai kasvimaan. Riippuu vain siitä, millaisella paikalla ja minkä kokoinen se on, sanoo viheraluesuunnitteluja Anna Wahlberg Seinäjoen kaupungilta.

– Jos minulla olisi 1 x 2 - tai 2 x 2 -metrinen hiekkalaatikko, tekisi mieleni tehdä siitä porkkana- tai perunamaa. Siitä tulee esimerkiksi isoja ja ruvettomia, hienoja perunoita, Wahlberg haaveilee.

Minimaalliset muutostyöt

Vanhan hiekkalaatikon muuttaminen kasvimaaksi ei vaadi paljon töitä.

– On harkittava, käyttääkö hiekkalaatikon kehikkoa ollenkaan vai otetaanko se pois. Jos hiekkalaatikko on rikkaruohoton ja hiekkaa on riittävästä, ei paljon muutoksiakaan tarvita, Anna Wahlberg sanoo.

– Olipa sitten vihannes tai kukka, se tarvitsee kasvaakseen hyvän, läpäisevän maan ja hiekkahan on hyvää maa-ainesta. Jos hiekkalaatikkoa ei ole eristetty kunnolla, rikkaruohojen määrä saattaa joskus yllättää ja rikkaruohot vallata maan, Wahlberg jatkaa.

Wahlbergin mukaan multaa ei tarvita välttämättä ollenkaan.

– Sitä voi laittaa sen verran, mitä sattuu olemaan. Esimerkiksi kymmenen senttiä pussimultaa tai kompostia, jos sellaista on. Mutta hiekassakin kasvaa esimerkiksi niin, että laitetaan kesän mittaan syntyvä ruohonleikkuusilppu katteeksi. Sateen ja kastelun ansiosta siitä menee sitten ravinteita kasvustolle, Anna Wahlberg neuvoo.

Lue seuraavaksi