Mato Valtonen: "Älä syytä ikää, jos et kestä vauhtia"

Usein vauhti, josta on nautittu nuorempana, tuntuu vanhemmiten liian kovalta. Huvipuistossakin hurjimmissa laitteissa kieppuu usein nuorempaa väkeä. Vuoristoratafriikiksi tunnustautuvan Mato Valtosen mukaan ikää ei kuitenkaan kannata syyttää, jos vauhti kauhistuttaa.

Kotimaa
Mato Valtonen
Petri Kuikka / YLE

Moni kokee, että ennen niin hauskoiksi koetuissa huvipuistolaitteissa vatsa menee iän tullessa sekaisin ja silmissä pimenee. Muusikko Mato Valtonen ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan ikä vaikuttaisi vauhtikestävyyteen. Vuoristoradan jarrumiehenäkin toiminut Valtonen tietää mistä puhuu.

– Kun olin kahtena kesänä Linnanmäellä, niin varmaan 1500 kertaa ehdin kiertää sen radan. Lopulta se ei tuntunut enää missään. Se oli kuin olisi käynyt vessassa tai syömässä. Matkan aikana pystyi miettimään ihan muita asioita. Kaikkeen siis tottuu, Valtonen toteaa.

Leppoisaa jutustelua vuoristoradassa

Valtonen kertoo hauskan esimerkin siitä, miten tottumus auttaa hallitsemaan mieltä ja kehoa vauhdikkaassa tilanteessa. Hän osallistui Hampurissa televisio-ohjelmaan, jossa haastateltavat vietiin valtavia kieppejä tekevään vuoristorataan. Ohjelman ideana oli, että radan syöksyissä haastateltavat saivat suustaan vain epämääräistä örinää.

– Minun haastattelussani sattui sellainen tilanne, että ensimmäisellä reissulla kameramieheltä tippui valo. Seuraavalla kierroksella häneltä tipahti akku. Tällaista ei ollut ikinä ennen tapahtunut. Mutta näiden kierrosten jälkeen osasin jo kolmannella kerralla varautua tilanteeseen ja vastasin kysymyksiin täysin sujuvasti.

Haastattelusta tuli klassikko

Valtosen mukaan ohjelmaa näytettiin televisioissa moneen kertaan ja siitä tuli klassikko.

– Muut haastateltavat eivät saaneet sanaa suustaan ja sitten yksi puhui ihan normaalisti, hän naurahtaa.

Kohta kuusikymppinen Mato Valtonen hyppää edelleen tilaisuuden tullen vuoristoradan kyytiin eikä ikä hidasta menoa yhtään.