1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hankalat hiukset haastavat – "Monesti nainen kuumenee enemmän kuin rauta"

Paniikkikiire-aamu, pikasuihku, aamupala lapsille, hiukset märkinä autoon, tuulettimet täysille ja vähän pöyhintää liikennevaloissa. Siinä päivän työlook. Tai nopea pesu shampoolla, vähän muotovaahtoa ja hiusten puristelua ja seurauksena uuniluuta-look. Kolme naista, kolme hiuslaatua. Kampaaja antaa hiustenlaittovinkit arkeen ja juhlaan.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Parturi-Kampaaja Iitu Pekkarisen mukaan hyvä leikkaus on kaiken a ja o. Etenkin silloin, kun on kiire. Muotoilutuotettakaan ei välttämättä tarvitse, jos on oikeanlainen shampoo ja hoitoaine.

– Suomalaisilla on pehmeä hius, jopa 70 prosentilla joko luonnonkihara tai taipuisat hiukset. Moni jättää hoitoaineen pois, ettei hius vain pehmenisi liikaa. Itse kuitenkin käyttäisin hoitoainetta, sillä se suojaa hiusta ja sulkee sen pinnan, jonka jälkeen hius on muotoiltavissa, Iitu painottaa.

Välillä hiukset kannattaa pestä syväpuhdistavalla sampoollla, joka poistaa muotoilutuotteet, lakat ja ulkoa tulevan lian. Tarpeen huomaa esimerkiksi siitä, jos vaalea hius muuttuu keltaiseksi.

Ongelma 1:"Minulla on puolipitkä sekatukka, kauhean pehmeä hiuslaatu, jota ei saa yhtään mihinkään vaan valuu päätä vasten. Sellainen uuniluuta-look."

Ohuille ja rasvoittuville hiuksille Iitu Pekkarinen suosittelee kevyttä, kosteuttavaa ja vähemmän hoitavaa shampoota ja hoitoainetta. Lämpösuojaksi kevyt suihke, noin viisi suihkaisua kerralla.

– Tuuheutta saa käyttämällä tyvikohotusta ja föönäämällä hiukset vastakarvaan eli ylöspäin. Melkein kuivana ne voi sitten kääntää suoristusraudalla normaaliasentoon.

– Juhlaan voisi tehdä kiharoita tai laittaa hiukset kiinni. Kiharat nostetaan muutamalla pinnillä niskaan ja siihen muutama hiuskoru koristamaan, Iitu ideoi.

Vaikea suoristusrauta

Iitu Pekkarisen mukaan suoristusraudan käytössä on kaksi yleistä virhettä: Aloitetaan latvasta ja pyöritetään hiukset raudan ympärille tai sitten käännetään hiuksia hiusrajasta ja kierretään loput hiukset sormella suoristusraudan ympärille. Suoristusrauta ei kuitenkaan lämpene joka puolelta kuten piippaussakset.

– Jos haluaa sellaisen kiharan kuin olisi rullat päässä, rauta pyöräytetään hiusrajassa alaspäin. Siitten lähden vetämään niin, että hius liikkuu välissä. Eli ensin tehdään käännös ja sitten vedetään. Ei päästetä heti irti, niin kuin moni tekee.

– Jos taas haluaa ilmavan kiharan, joka avaa kasvoja auki, suoristusrautaa käännetään ylöspäin ja lähdetään vetämään.

– Mitä enemmän suoristusrautaa käännetään ympäri,  sitä taipuisemmaksi tukka tulee. Jos hiukset halutaan suoristaa, ne laitetaan hiukset raudan väliin ja vedetään suoraksi. Pieniä osioita ja sulava liike. Kun hius on puhdas, rauta liukuu hyvin, Iitu Pekkarinen toteaa.

Suoristusraudan kanssa pitää aina käyttää lämpösuojaa ja hiusten pitää olla kuivat.

– Pehmeälle, ohuelle hiukselle suihkemainen suoja, joka ei latista vaan on kevyt ja leviää hyvin. Jos on paljon hiusta, voidemainen lämpösuoja on sopiva. Hyvä nyrkkisääntö on pikkurillin pään verran voidetta. Muotovaahtoa vielä vähemmän. Tarvittaessa ainetta voi sitten lisätä.

Ongelma 2: "Tukkani on luonnonkihara ja itsepäinen eikä tahdo suoristua. Aamuisin kun yritän käyttää suoristusrautaa, niin monesti nainen kuumenee enemmän kuin rauta."

Iitu Pekkarinen myöntää, että oikein luonnonkiharoita hiuksia on vaikea saada pysymään suorana ilman suoristuskäsittelyä.

– Jos haluaa vähän pitoa ja vähän kiharaa kasaan, niin geelimäinen suihke ja kaikki märät tuotteet keräävät kiharan kasaan. Esimerkiksi hiuslakaksi märkä, pumpattava lakka, ei suihkeena tuleva aerosolilakka.

– Jos arkena on kiharoita, juhlaan hiukset voisi suoristaa. Hiuskoristeet ovat pop.

Ongelma 3: "Minulla on 30 sekunnin hiustyyli. Pesen, kuivaan ja pöyhin. Tukka on luonnonkihara, ihan niin kuin haluaa olla. Se on äidin ja isän vika."

– Hyvä sampoo ja hoitoaine, jotta kihara asettuu. Märkä lakka, sprayattava geeli ja kiharan puristelu muotoon.

– Juhlaan föönaus suoremmaksi, jolloin jää taipuisaa pöyheyttä.

Entäpä ohje, jonka mukaan hiuksiin saa tuuheutta pesemällä ne ensin hoitoaineella ja sitten vasta shampoolla?

–  Vaikea nähdä ideaa, koska hoitoaineen tarkoitus on sulkea hiuksen pinta ja olla likaa suojaavana kalvona. Taitaa olla kaupunkitarina.