Karkkia ei saa tuoda alakouluun – jopa purkka on joissain kouluissa kielletty

Karkki ei kuulu kouluun, on linjattu monella ala-asteella. Karkin lisäksi jopa purkat on joissain kouluissa kielletty. Minkälainen herkkukäytäntö alueesi kouluissa on? Onko karkkikeskustelu vouhotusta vai syövätkö nykylapset liikaa karkkia?

Kotimaa
Irtokarkkeja kulhossa.
Esko Pulliainen / Yle

Genomisen ravitsemuksen professori Raija Tahvonen nosti alkuviikolla esille lasten herkkutottumukset. Tahvonen pitää tärkeänä sitä, ettei herkkuja ole tarjolla koulussa tai päiväkodissa. Esimerkiksi syntymäpäiväkarkkien viemisen päiväkotiin Tahvonen kieltäisi kokonaan.

– Jos on 20 lapsen tarharyhmä, niin aika usein tulee nimipäivä tai syntymäpäivä. Se on kaikki turhaa syömistä. Jos halutaan kutsua kaverit synttäreille, niin se on eri asia. Se on sitten jonkun kotona, Tahvonen sanoo painokkaasti.

Tahvosen haastattelu on herättänyt kiivaan keskustelun netissä ja sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun). Tahvosen kannanoton myötä Yle Turku selvitti alueensa koulujen herkkukäytäntöjä.

Alakouluun karkit eivät kuulu

Karkki, limsat ja energiajuomat eivät kuuluu kouluun, linjataan monella ala-asteella. Suhtautuminen purukumiin kuitenkin vaihtelee. Poikkeuksena karkkikieltoon ovat muun muassa syntymäpäivät tai retket.

Pyyntö purukumien kieltämisestä tuli alunperin siivoojilta, kun purukumeja löytyi muun muassa pulpettien alta.

Markku Heinonen

– Meillä on kielletty kaikkien tällaisten karkkien, purukumien ja virkistysjuomien tuominen kouluun. Pyyntö purukumien kieltämisestä tuli alunperin siivoojilta, kun purukumeja löytyi muun muassa pulpettien alta, kertoo Kaarinan Hovirinnan koulun rehtori Markku Heinonen.

– Karkit eivät kuulu koulun arkipäivään. Syntymäpäivinä karkkia voi tuoda luokalle jaettavaksi. Silloin karkkimääriä ei ole rajoitettu, mutta yleensä oppilas saa yhden tai kaksi karkkia, kuvailee Turun Hepokullan koulun rehtori Ari Normasto.

Jotkut hammaslääkärit ovat suositelleet, että syntymäpäiväkarkitkin pitäisi jättää pois, mutta me emme ole tällaiseen kieltoon lähteneet.

Olli Ranta

– Synttäreillä, pikkojouluna tai esimerkiksi vappuna karkkia voi tuoda kouluun. Jotkut hammaslääkärit ovat suositelleet, että syntymäpäiväkarkitkin pitäisi jättää pois, mutta me emme ole tällaiseen kieltoon lähteneet. Olemme linjanneet myös, että ruokailun jälkeen välitunnilla saa syödä joko ksylitolikarkkia tai -purkkaa, sanoo Raision Kerttulan koulun rehtori Olli Ranta.

– Pääsääntöisesti olemme sopineet, ettei karkkia tai purkkaa saa tuoda kouluun. Joissakin luokissa opettajat ja vanhemmat ovat yhdessä sopineet, että ruokailun jälkeen voi syödä ksylitolipurukumia. Kieltojen noudattamisessa ei ole ollut ongelmaa, kertoo Naantalin Karvetin koulun rehtori Arja Holm.