1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Seinäjoki keskitti äitiysneuvolat saman katon alle

Seinäjoella odottavien äitien neuvolapalvelut on siirretty yhteen paikkaan. Sitä varten on kunnostettu entinen terveyskeskus. Seinäjoella syntyy vuosittain 800-850 vauvaa.

terveys
Odottava äiti Tarja Kultalahtii neuvolassa.
Seinäjoen äitiysneuvolassa terveydenhoitaja Maarit Niemelän vastaanotolla piipahti Terhi Kultalahti.Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoen Huhtalassa vanha terveyskeskus toimii nyt odottavien äitien tyyssijana. Remontoituihin, valoisiin tiloihin avattiin perjantaina äitiysneuvola.

– Entiset tilat jäivät liian ahtaiksi. Kaupunki kasvaa, lapsia syntyy paljon. Viimeisten vuosien aikana kaupungissa on syntynyt 800–850 lasta per vuosi, summaa hoitotyön johtaja Marketta Mäenpää.

Peräseinäjoellla ja Ylistarossa vauvojen määrä on pudonnut rajusti, mutta syntyvyys on kasvanut erityisesti Hyllykalliolla, Karhuvuoren alueella ja kantakaupungissa.

– Olin yllättynyt, että täällä oli näinkin valmista vain kahden muuttopäivän jälkeen, iloitsee odottava äiti Tarja Kultalahti.

– Suomen neuvolapalvelut tuntuvat kauhean kivoilta. Olemme muuttaneet juuri Saksasta. Siellä ei neuvolapalveluita tunnetakaan, käydään vaan lääkärissä. Hyvässä hoidossa olen tuntenut olevani, lisää Kultalahti.

Yhden hoitajan neuvolapalvelut eivät enää riitä

– Jos ajatellaan ihan arkipäivän toimintaa, niin yhden henkilön palvelupisteet eivät yksinkertaisesti enää toimi, tietää kokemuksesta Mäenpää.

Iso neuvola takaa odottaville äideille entistä monipuolisemmat palvelut ja turvallisen hoitoympäristön sekä äideille että henkilökunnalle.

– Terveydenhuollossa on aika paljon väkivaltaa ja turvallisuusuhkia. Pitäisi olla vähintään 2–3 ihmistä aina paikalla, huolehtii Marketta Mäenpää.

Seinäjoen äitiysneuvolassa työskentelee 15 terveydenhoitajaa, 1–3 lääkäriä ja lisäksi muuta henkilökuntaa, kuten psykologeja ja fysioterapeutteja.

Toistaiseksi lastenneuvolat pidetään lähipalvelujen piirissä. Niitä on kymmenessä pisteessä eri puolilla kaupunkia.

Parin vuoden kuluttua koko vanha terveyskeskus pitäisi olla remontoitu. Silloin siitä muotoutuu yhden luukun periaatteella toimiva koko Seinäjoen kaupungin perhepalvelukeskus.

Lue seuraavaksi