Nokian matkapuhelinten myynti Microsoftille päätökseen – hinta ehkä sittenkin parempi

Stephen Elop vastaa Microsoftissa Nokialta ostettujen tuotemerkkien lisäksi Xbox-pelikonsoleista. Amerikkalaisjätti valaa uskoa myös töiden pysymiseen Suomessa.

talous
Microsoftin 25. huhtikuuta julkaisemassa lehdistökuvassa näkyvät Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella ja Microsoftin laiteliiketoiminnan johtaja Stephen Elop.
Microsoftin 25. huhtikuuta julkaisemassa lehdistökuvassa näkyvät Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella (vas.) ja Microsoftin laiteliiketoiminnan johtaja Stephen Elop.Microsoft

Nokia kertoo saaneensa olennaisilta osin päätökseen kännykkäyksikkönsä eli Devices & Services -liiketoimintansa myynnin Microsoftille. Nokia kertoo ehkä saavansa paremman hinnan kuin syyskuussa sovittu 5,44 miljardia euroa.

– Aiemmin ilmoittamamme mukaisesti yritysjärjestelyyn liittyi mahdollisia kauppahinnan oikaisuja. Oikaisu, joka perustui arvioon nettokäyttöpääoman ja kassatulojen oikaisuista, oli hieman positiivinen Nokian eduksi, yhtiö tiedottaa.

Lopullinen kokonaiskauppahinta olisi "hieman korkeampi".

Maailmanlaajuisesti noin 25 000 nokialaista saa Microsoftista uuden työnantajan. Noin 62 000 työntekijää pysyy suomalaisyhtiön leivissä.

Suomessa Nokian kulkukortti vaihtuu Microsoftin lätkään 4 700:lla. Suomeen jää runsaat 6 000 nokialaista.

Nokialle jää matkapuhelinyksiköstä omaan omistukseen kaksi matkapuhelintehdasta. Tällöin Nokia on erikoisessa tilanteessa, jossa sillä ei ole kännykkäliiketoimintaa, mutta kuitenkin kännykkätehtaita ja palkkalistoillaan niiden työntekijät. Toinen laitoksista on verosotkujen Chennain-jättitehdas Intiassa, toinen on huomattavasti pienempi laitos Etelä-Koreassa. Intian tehtaan vajaat 7 000 työntekijää valmistavat nyt siis määräämättömän pituisen ajan puhelimia, jotka Nokia myy alihankkijana Microsoftille. Etelä-Korean tehtaan Nokia ajaa alas.

Lisää kaupan yksityiskohtia paljastuu tiistaina, kun Nokia julkistaa tammi-maaliskuun tuloksen. Yhtiön hallitus aiotaan kutsua alkuviikosta koolle lyömään lukkoon uutta strategiaa kännykkäbisneksestä luopuneelle Nokialle.

Ensi viikon alussa lienee luvassa tietoa tietoliikenneverkkoihin keskittyvän Nokian tulevaisuuden suunnitelmista ja kärkimiehestä – yhtiötä viime vuodet luotsannut toimitusjohtaja Stephen Elop meni Microsoftiin "kaupan päälle" kännykkäyksikön mukana. Nokian väliaikainen toimitusjohtaja on tällä haavaa Timo Ihamuotila.

Nokian konttori
Jorma Vihtonen /Yle

Elop saa kontolleen Nokiat ja Xboxit

– Microsoft Mobile Oy kehittää, valmistaa ja myy Lumia-, Asha- ja Nokia X -matkapuhelimia ja muita laitteita, kertoo puolestaan amerikkalaisostaja omassa kauppatiedotteessaan.

Sen mukaan Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop johtaa jatkossa Microsoftin laiteliiketoimintaa. Hänen vastuualueelleen kuuluvat muun muassa älypuhelimet ja pelikonsolit.

– Elop johtaa laajennettua laiteliiketoimintaa, joka koostuu Lumia-älypuhelimista ja -tableteista, Nokia-matkapuhelimista, Xbox- ja Surface-laitteista, Perceptive Pixel (PPI) -tuotteista sekä oheislaitteista, Microsoft ilmoittaa.

Tämä tarkoittanee, että ainakin toistaiseksi Microsoft olisi pitämässä Nokia-tuotemerkkiä joissakin kännyköissä. Toisaalta se sanoo, että kaupassa vahvistunut laiteosaaminen auttaa Microsoftia aikeissa "vahvistaa Windows-laitteiden kysyntää".

Amerikkalaisjätti antaa tiedotteessaan uskoa töiden pysymiseen Suomessa:

– Suomesta, jossa on myyty jo yli miljoona Lumia-laitetta, tulee Nokia Devices and Services -kaupan myötä uusi keskittymä Microsoftin maailmanlaajuisessa innovaatiotoiminnassa. Tätä työtä tullaan tekemään Suomessa eri toimipisteissä Espoossa, Oulussa, Salossa ja Tampereella.

Tästä lähtien Microsoft on paitsi maailman suurin ohjelmistoyhtiö, myös laitekilpailija Applelle ja Samsungille. Nokia – tai "verkko-Nokia", kuten sitä on kännykkäbisneksestä luopuessa kutsuttu – mittelee muiden matkapuhelinvalmistajien sijaan nyt Ericssonin ja Huawein kanssa.

_Juttua korjattu kello 15.55: Nokiasta Microsoftiin siirtyy 25 000 työntekijää, joista Suomessa 4 700. Nokian omistukseen jäävässä Intian-tehtaassa on 7 000 työntekijää. _