1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keltainen kukka houkuttaa perhosesta esiin baarikärpäsen

Perhonen on perso makealle ja pitää yli kaiken keltaisesta väristä. Kun tämän nyrkkisäännön pitää mielessä, omaan pihapiiriin pystyy helposti rakentamaan kutsuvan tankkauspaikan perhosille. Muita hyönteisiä voi houkutella paikalle jopa helpommin. Riittää, kun tarjolla on sopiva yösija. Edes eväästä ei tarvitse huolehtia.

Kuva: Tarja Takala-Hotti

Kesäaikaan perhosia voi houkutella pihaan kukilla. Suunnitteluhortonomi Tarja Takala-Hotti listaa tunnettuja perhoshoukuttimia perhoshoukuttimia ovat esimerkiksi syyssyrikät, syreenit, nauhukset ja auringonkukat sekä tuoksuvat yrtit. Koleassa keväässä kukat loistavat poissaolollaan, mutta perhosia voi houkutella muilla keinoin. Juuri nyt olisi hyvä hetki.

–  Perhoselle ei ole vielä muualla ruokaa. Perhoset heräilevät pikku hiljaa horroksestaan. Nyt niitä voisi ruokkia ja houkutella omaan pihaan.

Tarja Takala-Hotin mukaan perhonen tunnistaa parhaiten keltaisen värin ja sinipunaisen syreenin sävyn. Tätä voi perhosen ystävä käyttää hyväkseen, kun miettii houkuttimia.

Baari pystyyn helposti

Varsinaisen perhosbaarin rakentaminen ei vaadi paljoa. Tarja Takala-Hotti suosittelee hankkimaan kukkakaupasta pienen, muovisen ja läpinäkyvän ruusun vesisuppilon. Pieni koeputki käy myös.

Perhoset heräilevät pikku hiljaa horroksestaan. Nyt niitä voisi ruokkia ja houkutella omaan pihaan.

suunnitteluhortonomi Tarja Takala-Hotti

–  Vesisuppiloon tehdään pölysokerista ja vedestä massa ja lisätään siihen punaviiniä, käynyttä viiniä tai siirappia. Suppilon suulle laitetaan jotain, joka johtaa nestettä ylöspäin. Pala puuvillakangasta käy tai pumpulia, lampaan villaa tai koiran karvaa.

Makean tuoksun houkuttelemana perhosen pitäisi liihottaa paikalle ja imeä ainetta putkilosta.

Perhosbaarin houkuttelevuus moninkertaistetaan visuaalisella efektillä. Suppilon suun lähettyville voi askarrella esimerkiksi keltaisen kukan. Baarin voi sitten keltaisine "mainoskyltteineen" ripustaa rautalangalla oksaan kiinni.

Hyönteisille hotelli

Pihapiirin monimuotoisuutta voi lisätä rakentamalla perhosbaarin kumppaniksi hyönteishotelleja. Niihin ei edes tarvita anniskelua, pelkkä makuusija riittää, neuvoo suunnitteluhortonomi Tarja Takala-Hotti.

Näillä hotelleilla ei ole respaa, eikä kylttiä, jossa lukee "ei ampiaisille". Eli hyönteishotellin houkuttelemaa porukkaa ei voi rajata.

suunnitteluhortonomi Tarja Takala-Hotti

Kukkaruukkuun tai katkaistuun muovipulloon voi laittaa savea, johon painetaan tiiviisti pystyyn kuivia korsia. Hotelli kannattaa sijoittaa pensaan juurelle, noin 1-2 metrin korkeudelle maasta. Katkaistuun pulloon voi tunkea myös aaltopahvia. Näihin koloihin hyönteiset helposti hakeutuvat talveksi.

Hyönteishoukuttimien idea on kasvattaa pihan monimuotoisuutta. Samalla esimerkiksi kirvoista pääsee eroon luonnonmukaisesti, kun niiden viholliset muuttavat alueelle asumaan.

Houkuttimilla on huonot puolensa.

– Näillä hotelleilla ei ole respaa, eikä kylttiä, jossa lukee "ei ampiaisille". Eli hyönteishotellin houkuttelemaa porukkaa ei voi rajata. Hotellit kannattaakin pistää kauemmaksi oleskelualueesta, ettei tule pistoksia, neuvoo Takala-Hotti.