Hyppää sisältöön

Helsinki hakee miljoonia kiinteistökaupoilla – Ostajaa etsitään muun muassa kiistellylle Skatan tilalle

Helsinki tavoittelee 25 miljoonan euron tuloja kiinteistöjen myynnillä. Kaupunki harkitsee aiempaa tarkemmin, mitä rakennuksia sen kannattaa korjata ja ylläpitää. Myytävien rakennusten listalla ovat muun muassa Skatan tila Vuosaaressa ja Cafe Regatta Töölössä.

Skatan tila sijaitsee Helsingin Vuosaaressa. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Raine Korpela on pyörittänyt Cafe Regattaa toistakymmentä vuotta Helsingin Töölössä. Yrittäjä on helpottunut siitä, että on viimein päässyt hieromaan rakennuksesta kauppaa kaupungin kanssa.

–- Tässä on ollut byrokratiaa parhaimmillaan, kun näiden osastojen, virastojen ja viranomaisten kanssa on vähintään vuoden välein tullut ongelmia. Nyt kun kaupunki on tämän päätöksen tehnyt, niin sydämestäni toivon, että kaupungin politiikka vakiintuu tässä, Korpela sanoo.

Kaupunki myy Cafe Regatan rakennuksen ensisijiasesti neuvottelukaupalla, koska Korpela on pitkäaikainen vuokralainen, ja hän on tehnyt isoja investointeja paikkaan. Mies haluaa jatkaa yritystä vielä pitkään, vaikka voisi ikänsä puolesta olla jo eläkkeellä.

– Olen ollut lähes koko ikäni yrittäjä. Kuulun tällaiseen työnarkomaanisektoriin ja aion painaa tässä niin kauan kuin terveyttä riittää eli pidän saappaat jalassa loppuun asti.

Skatan tilalla vaiheikas menneisyys

Vuosaaren Skatan tilan kohtalo ei ole yhtä yksiselitteinen. Paikka tuli tunnetuksi taiteilija Miina Äkkijyrkän tilana ja viimeiseksi vuokralaisena oli Suomen Setlementtisäätiö.

Säätiö halusi käynnistää terapiatoimintaa syrjäytymisvaarassa oleville lapsiperheille. Säätiön asiamiehen Hannu Ahtin mukaan aikeet kaatuivat oman henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden keskinäisiin ongelmiin.

Samalla taloudelliset ongelmat kasvoivat, joten Setlementtisäätiö päätti luopua Skatan tilasta kesällä 2013. Nyt säätiö haluaa kuitenkin yrittää uudestaan, jos se vielä pääsee Skatan tilalle.

– Tilalla voisi harjoittaa eläinavusteista terapiaa ja palstaviljelyä sekä muita terapiamuotoja, kuten musiikki- ja leikkiterapiaa, Hannu Ahti sanoo.

Kaupunki pyrkii avaamaan tarjouskilpailun Skatan tilasta toukokuussa.

Ratsastusterapian jatkuminen Vuosaaressa epävarmaa

Tällä hetkellä Skatan tilalla toimii ratsastusterapiaa ja sosiaalipedagogista hevostoimintaa harjoittava Centaurion Oy. Yritys otti vastuun hevosterapiasta Setlementtisäätiön vetäydyttyä tilalta. Toimitusjohtaja Markku Honkavaaran mukaan päätös tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä.

Honkavaara ei ole vielä päättänyt, osallistuuko yritys Skatan tilasta järjestettävään tarjouskilpailuun.

– Olemme joutuneet tekemään myös varasuunnitelmia, sillä on ollut epäselvää, antaako kaupunki meidän jäädä tilalle. Tämä on ollut hankala tilanne investointeja tehneelle yrittäjälle.

Kaupungin kiinteistömyynti vasta alussa

Kiinteistölautakunta on päättänyt kaikkiaan viidentoista rakennuksen myynnistä. Cafe Regatan ja Skatan tilan lisäksi myydään muun muassa Laajasalon Villa Furuvik, Meilahden Villa Furunäs ja Lauttasaaren kartano.

Myyntikohteita tulee kuitenkin vielä rutkasti lisää, kertoo kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Pia Pakarinen, (kok.).

– Tämä on vasta alkua. Jos tavoitellaan 25:tä miljoonaa euroa, niin nämä ovat pikemminkin satojen tuhansien eurojen kohteita kuin miljoonien myyntikohteita. Siksi muitakin vielä varmasti tulee listalle vuoden aikana.