1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pirkanmaan ensimmäisessä omatoimikirjastossa sunnuntaikin on kirjastopäivä

Terälahden kirjasto on Tampereen kaupungin vanhin, vuonna 1864 perustettu lähikirjasto ja kohta Pirkanmaan ensimmäinen omatoimikirjasto.

Kuva: Katri Rauska / Yle

Tampereen Terälahden kirjastosta tulee omatoimikirjasto, mutta miksi juuri se saa olla Pirkanmaan airut? Aluekirjastonjohtaja Taina Petrell tietää vastauksen.

– Uusia asioita on helpointa kokeilla pienessä ympäristössä. Terälahti on omanlaisensa kylä, täällä on hyvin pienet aukioloajat. Tila ja kokoelma ovat vajaakäytöllä. Halusimme mahdollistaa asiakkaille pääsyn kirjastoon aukioloajan ulkopuolella, koska aukioloaikaa ei voida lisätä.

Kirjaston aukiolo laajentuukin uudistuksen myötä 70 tunnilla viikossa.

Terälahden kirjasto palvelee asiakkaitaan kuten ennenkin maanantaisin ja torstaisin kello 14–19 sekä perjantaisin kello 10–13. Itsepalvelukäyttö mahdollistaa asioinnin kirjastossa maanantaista torstaihin kello 7–21 ja perjantaista sunnuntaihin kello 7–17.

Verkkoyhteyksistä se alkoi

Taina Petrellin mukaan uudistuksella halutaan palvella entistä paremmin muun muassa koululaisia ja alueen kesäasukkaita.

Ihan sormia napsauttamalla omatoimikirjastoksi ei muututa. Kirjaston verkkoyhteydet olivat heikot, joten ne piti hoitaa ensimmäiseksi kuntoon.

– Sen jälkeen vasta saatettiin todella alkaa suunnitella tätä kokonaisuutta.

Kirjastossa on jouduttu tekemään tietenkin sähkötöitä valvontakameroita, liiketunnistimia ja lukituksia varten, mutta myös puutöitä, jotta lainaus- ja palautustiskit saatiin tarkoitusta vastaaviksi.

Petrell kertoo, että Terälahden kylässä omatoimikirjastoa on jo kovasti kaivattu.

Kokemuksia omatoimisesti käytössä olevista kirjastoista on saatu muualta maasta. Ensimmäinen omatoimikirjasto avattiin aikanaan Hämeenlinnan Jukolassa. Tällä hetkellä vastaavia on Suomessa alle 10.

Kävijämäärä nousuun

Jotta asiakas pääsee käyttämään Terälahden kirjastoa omatoimisesti, hänen tulee tehdä omatoimiasioinnista sopimus. Sen jälkeen mennään koodilla sisään kameravalvottuun lainastoon.

Nyt kirjastoa on mahdollisuus käyttää niidenkin, jotka käyvät esimerkiksi kaupungissa töissä.

Taina Herra

Viipyä voi vaikka koko päivän, kunhan käyttäytyy sääntöjen mukaan. Tällä hetkellä oman koodin saavat 18 vuotta täyttäneet kirjaston asiakkaat.

Terälahden kirjastossa on nykyisillä aukioloajoilla käynyt kymmenkunta asiakasta ja vilkkaimpina päivinä lainaajia on ollut kolmisenkymmentä.

Kirjastovirkailija Taina Herra toivoo, että omatoimisuus tuo kirjastoon lisää lainaajia.

– Täällä ovat ehkä olleet huonoimmat aukioloajat Lamminpään sulkemisen jälkeen. Nyt kirjastoa on mahdollisuus käyttää niidenkin, jotka käyvät esimerkiksi kaupungissa töissä, Herra sanoo.

Terälahden kirjaston asiakkaille järjestetään tiedotustilaisuus omatoimikirjastosta torstaina 8. toukokuuta.