Kuoppa-asumuksesta noustiin hyvinvointiyhteiskuntaan

Kun Pori viimeksi paloi, muutti iso osa asunnottomiksi jääneistä köyhistä Porin kuudenteen kaupunginosaan kuoppa-asumuksiin. Huonosta oloista syntynyt keskustelu johti köyhien asuntojen parantamiseen. Kuvataiteilija Arttu Merimaa näkee tämän suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan alkusysäyksen symbolina. Mies mallintaa kuoppa-asumusta videotaideteosta varten.

Kuva: Yle

Kuvataiteilija Arttu Merimaa on kaivanut itsensä kuoppaan. Niin sanottu oikea työ ei ole taiteilijalle ihan joka päiväistä.

– Tämä on kyllä nyt ensimmäinen kerta. En ole varsinaisesti koskaan ennen tehnyt fyysistä työtä taiteen nimissä. Nyt otin tällaisen homman, että saa oikein lapion kanssa tehdä töitä ja pitää työkaluja käsissä.

Kun tulipalo poltti suurimman osan Poria maan tasalle vuonna 1852, asunnottomiksi jääneet vähävaraiset muuttivat joukolla kuudenteen kaupunginosaan ja rakensivat itselleen kuoppa-asumuksia. Porin varakkaiden ja kuoppakaupungin köyhien elinolojen väliset erot herättivät voimakasta keskustelua jopa Helsingissä asti ja lopulta Porin päättäjät olivat pakotettuja rakennuttamaan vähävaraisille parempia asuntoja.

– Tämä historiallinen tilanne kuvaa hyvin pohjoismaisen hyvinvointijärjestelmän alkukehitystä. Tavallaan sitten kun näitä tilanteita kulminoitui tällaiseksi kuin tämä kuoppakaupunki, siinä syntyi varmadti sellainen ajatus, että valtion tai hallinnon pitäisi jollain tavalla pitää huolta kansalaisistaan. Tavallaan se suomalaisen köyhyyden historia on yksi asia.

Jatkuvasti kasvavat tuloerot on sellainen kuoppa, mihin tässä luisutaan ja varmaan muutetaan itse kukin asumaan jossain vaiheessa.

Arttu Merimaa

Kasvavat tuloerot nykyajan  "kuoppa"

Vaikka Arttu Merimaan tänä vuonna valmistuva kuoppa-asumukseen liittyvä videotaideteos onkin kunnianosaoitus pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan synnylle, symboloi se toisaalta myös nykyajan kasvavia tuloeroja.

– Varmasti siinä on myös se, että jatkuvasti kasvavat tuloerot on sellainen kuoppa, mihin tässä luisutaan ja varmaan muutetaan itse kukin asumaan jossain vaiheessa.