1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KKO:n presidentti Koskelon sähköpostit hämmentävät eduskuntaa

Korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon kansanedustajille lähettämät sähköpostit ovat herättäneet kummastelua eduskunnassa. Kansanedustajat kertovat, että presidentti Koskelo pommittaa viesteillään eduskuntaa ahkerasti myös vireillä olevissa lakihankkeissa. Koskelo kiistää vaikuttamisyritykset.

pauliine koskelo

Voimakastahtoisena persoonana tunnettu korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo on aiheuttanut hämmennystä eduskunnassa.

Useat kansanedustajat kertovat, että Koskelo on ahkera sähköpostien kirjoittaja. Edustajille on jäänyt aika ajoin epäselväksi, ovatko heidän saamansa sähkökirjeet pelkkää hyvänsuopaista tiedon jakamista vai salaperäistä kulissien takana vaikuttamista.

Sasi: Koskelo ahkera sähköpostittelija

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan entinen puheenjohtaja ja valtiovarainvaliokunnan nykyinen puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) sanoo, että Koskelon tavat poikkeavat huomattavasti korkeimman oikeuden edellisten presidenttien tavoista.

– Presidentti Koskelo on poikkeuksellisen aktiivinen korkeimman oikeuden presidentti. Hän todella lähettää aika runsaastikin sähköpostiviestejä.

Viimeisin suurehko sähköpostioperaatio sattui viime lokakuussa, kun eduskunnan suuri sali käsitteli veropetoksiin syyllistyneiden tuplarangaistuskieltoa (ns. ne bis in idem -kielto). Kansanedustajat ihmettelivät korkeimman oikeudenuutta linjausta. Korkein oikeus oli muutamaa kuukautta aiemmin katsonut tiukalla äänestysratkaisulla, että jo määrätty veronkorotus estää rikosoikeudenkäynnin samassa asiassa.

Hän todella lähettää aika runsaastikin sähköpostiviestejä.

Kimmo Sasi

Esimerkiksi kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) parahti, että "Tätäkö me Suomen kansan edustajina haluamme? Että verokonnat pääsevät jatkossa vähemmällä kuin tähän saakka".

Edustaja Kari Rajamäki (sd.) puolestaan tulkitsi tilannetta niin, että "Tässähän ovat ongelmana korkeamman oikeuden ratkaisut, joissa estettiin tuplarangaistukset talousrikosten osalta".

Vielä samana iltana korkeimmasta oikeudesta lähti presidentti Koskelon sähköpostiterveiset viidelle keskusteluun osallistuneelle avainkansanedustajalle: Kari Uotilalle (vas.), Kari Rajamäelle (sd.), Ben Zyskowiczille (kok.), Kimmo Sasille (kok.) ja Sampsa Katajalle (kok.).

Vallan kolmijako-oppi koetuksella

Läntisissä sivistysvaltioissa on tapana kunnioittaa valtiovallan kolmijako-oppia. Parlamentti, oikeuslaitos ja hallitusvalta pysykööt lestissään. Toisen tontilla ei saa huseerata – ainakaan kesken päätöksentekoprosessin. Kolmijako-oppi turvaa eri valtiomahtien päätöksenteon riippumattomuuden.

Vähän hurjaltahan se tuntuu, että korkeimman oikeuden presidentti suoraan kansanedustajia sähköpostitse lähestyy.

Kari Uotila

Kansanedustaja Kari Uotila yllättyi suuresti samastaan huomiosta.

– Tietysti vähän hurjaltahan se tuntuu, että korkeimman oikeuden presidentti suoraan kansanedustajia sähköpostitse lähestyy.

Edustaja Kari Rajamäki muotoilee omat ensireaktionsa näin:

– Ei sieltä nyt ihan presidentin myllykirjeitä tullut, mutta kuitenkin tällaista arviointia eduskunnassa käydystä keskustelusta ja palautetta sitten myös asian taustoista. Varmasti tarkoitus oli valoa antaa ja oikealla polulla pitää.

Edustaja Ben Zyskowicz kertoo olevansa presidentti Koskelon perhetuttu ja siksi sähköpostittelevansa presidentin kanssa usein kaikenlaista.

Edustaja Kimmo Sasi taas on selvästi vaivautunut presidentti Koskelon uutteruudesta. Sasin mielestä joskus Koskelon tyylitajukin on ollut kritiikille altis.

– Taannoin kun yksityistä pysäköinninvalvontaa oli käsitelty eduskunnassa, hän Ylen haastattelussa rusikoi aika voimakkain sanoin eduskunnan päätöstä. Sillä kerralla tyylitaju ei ehkä ollut sellainen kuin presidentillä pitäisi olla.

Edustaja Sampsa Kataja suhtautuu saamaansa postiin tyynesti.

– Minusta se on vallan erinomainen asia, että jollakin valtion virkamiehellä on aikaa kantaa huolta siitä, minkälaista lainsäädäntöä meillä eduskunnassa säädetään.

Koskelo: Kerroin vain taustoja - yhden ainoan kerran

Presidentti Koskelo ei suostu ymmärtämään hänen parlamenttiviestittelynsä synnyttämää kohua.

Kuinka te näette oman roolinne suhteessa eduskuntaan? Kuinka paljon te voitte niin sanotusti informoida sitä omin päin?

– Omin päin informointia ei yleensä tapahdu – ellei siihen ole jotakin erityistä syytä.

Oletteko te lähettänyt kansanedustajille muitakin sähköposteja - kuin tämän yhden nimenomaisen - toisista lakihankkeista?

Omin päin informointia ei yleensä tapahdu – ellei siihen ole jotakin erityistä syytä.

Pauliine Koskelo

– Ei, en tunnista tämmöistä. Tuo lokakuinen viestinikin sisälsi vain käsittelyssä olleeseen asiaan liittyvää taustoittavaa materiaalia.

Yle Uutiset haastatteli Koskeloa eilen torstaina 24.4.2014. Haastattelun jälkeen Yle Uutiset sai lukuisista lähteistä – kuten Kimmo Sasilta – kuulla, että presidentin epäviralliset opastusviestit ovat varsin arkisia kansanedustajien tietokoneissa.

Tänään perjantaina 25.4. emme ole tavoittaneet virkamatkalla olevaa presidentti Koskeloa kommentoimaan uusia yllättäviä lausuntoja hänen toiminnastaan virallisen kulissin takana.