Kyläläiset rakensivat ennätysnopeasti laajakaistaverkon Kittilässä

Viestintäministeri Krista Kiuru ei säästellyt kehusanoja tervehtiessään videopuhelimella Kinisjärven ja Vuoman kyläverkkojuhlaa. Ministeri nimesi kyläläiset esimerkillisiksi ja ennakkoluulottomiksi - jopa sankareiksi, kun nämä rohkeasti talkoilla rakensivat valokuitupohjaisen laajakaistaverkon.

Kotimaa
Kinisjärven ja Vuoman kyliin saatiin tietoliikenneyhteys
Hyvin toimii ja pelaa nyt Kinisjärven ja Vuoman kylien tietoliikenneyhteys. Kuitua tunturiin -hanketta vetävä Seppo Alatörmänen sai neuvontatyöstään hyvät arviot Heli Palolta (takana vas.) ja Susanna Kantolalta sekä koneen äärellä istuvalta Jaana Hangasvaaralta.Jorma Korhonen / Yle
Kinisjärven ja Vuoman kyliin saatiin tietoliikenneyhteys
Kinisjärven ja Vuoman kylätalolla toimittajana on Jorma Korhonen.

- Ja rakensitte sen vielä nopeasti. Taitaa olla Suomen ennätys, ministeri tunnusti.

Etelä-Kittilässä Kinisjärven ja Vuoman kylissä vietettiin kyläverkkojuhlaa perjantaina. Kyläläiset kokoontuivat verkon käyttöönottojuhlaan kylätalolle, Vuoman vanhalle koululle. Puheita pidettiin, ministeri Kiurua kuunneltiin ja Jukka Lampelan haitari soi. Päälle syötiin hyvä keitto ja hörppäistiin kahvit.

Oli syytäkin juhlia. Kyläverkko toi kyliin tehokkaan ja nopean tietoliikenneyhteyden ja paransi television näkyvyyttä.

Kyläläiset Susanna Kantola ja Jaana Hangasvaara pitävät kyläverkkoa uuden ajan alkuna koko seudulle. Toimiva ja nopea verkko lisää kylän elinvoimaa ja houkuttelevuutta. Se mahdollistaa myös etätyön ja sitä kautta jopa uuden yritystoiminnan, he sanoivat.

Mokkulat saatiin heittää nurkkaan

Kyläverkon rakentamiseen ryhdyttiin Kinisjärvellä ja Vuomassa, koska aikaisemmat tietoliikenneyhteydet olivat surkeat ja televisiot näkyivät huonosti.

- Nyt on mokkulat heitetty nurkaan ja 450-verkkohan lopetettiin omia aikojaan, Susanna Kantola sanoo.

Uudessa verkossa tieto kulkee 100 megan voimalla ja vauhdilla.

Kinisjärven ja Vuoman kyläverkko-osuuskunnan taloudenhoitaja Heli Palo kertoo uuden yhteyden maksaneen runsaat 500 euroa liittymältä. Lisäksi tulee joitakin operaattorikustannuksia, mutta tuskin mahdottomia, hän arvioi.

- Vaikka rahallista rahaa kului varsin vähän, niin talkootunteja kertyi sitä enemmän, eli lähes 2500 ja sen päälle noin 500 tuntia konetyötä, Heli sanoo.

- Se oli puolitoista kuukautta lähes jokapäiväistä työtä.

Kinisjärven ja Vuoman kyläverkkoon ilmoittauduttiin lähes 100-prosenttisesti. Mukaan lähti 58 taloutta.

Kuitua tunturiin -hankkeelle kiitosta

Kinisjärven ja Vuoman kyläverkkoa on rakennettu Maaseuturahaston rahoilla ja Kuitua tunturiin -hankkeen opastuksella. Kyläläiset kiittelevät hankkeen vetäjää Seppo Alatörmästä.

Rahaa verkkojen rakentamiseen on niukasti, mutta Alatörmäsen mukaan kyläverkkoja rakennetaan vastakin. ely-keskus on luvannut, että myös tällä EU-kaudella ohjataan Maaseuturahaston kautta rahaa kyläverkkohankkeisiin.

- On toki muitakin keinoja saada nopea laajakaistayhteys, mutta näyttää siltä, että tästä kyläverkosta on tullut lähes ainoa tapa rakentaa, hän sanoo.