Kouluremontti pistää Kyyjärven kassan tiukille

Kyyjärven ainoa peruskoulu, Nopolan koulu, on tullut elinkaarensa päähän. Kunnassa joudutaan nyt pohtimaan, rakennetaanko uusi koulu vai kunnostetaanko vanhaa. Edessä on joka tapauksessa miljoonien investointi.

Kyyjärvi
Kyyjärvi haluaa jalostaa Kylätalkkareiden kehittämiä yritysideoita.
YLE Keski-Suomi

Kyyjärvellä on lähivuosina edessä mittava kouluremontti. Nopolan koulukeskuksesta on valmistunut kuntotutkimus, jonka mukaan suurin osa rakennuksista on tullut elinkaarensa päähän. Rakennukset ovat vanhoja eivätkä täytä nykyvaatimuksia.

Nopolan koulukeskus on Kyyjärven ainoa peruskoulu ja siellä opiskelee 145 koululaista. Laajasta sisäilmaongelmasta ei ole kyse, mutta ilmastoinnin puutteellisuuden takia yksittäiset ihmiset ovat kokeneet oireita. Loppuraportin mukaan koulun tiloissa ei havaittu raja-arvot ylittäviä mikrobimääriä. Kirjaston osalta tilannetta tarkkaillaan ja mahdollisten väistötilojen tarve selvitetään kevään aikana.

Kunnan on tarkoitus laittaa pikimmiten aluilleen hankesuunnittelu, jossa selvitetään vaihtoehtoina peruskorjausta tai uudisrakentamista. Joka tapauksessa edessä on kallis investointi.

– Jos nykyiselle oppilasmäärälle tehtäisiin ihan uusi koulurakennus niin varmasti puhuttaisiin ainakin viidestä miljoonasta eurosta, laskee kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Kustannukset kunnan pussista

Kouluremontti tietää pienelle kunnalle isoa laskua, jota joudutaan sovittelemaan kunnan tuleviin budjetteihin tosissaan.

– Kyyjärvelläkin on tällä hetkellä jo lainaa enemmän, kuin lääkäri määrää ja tämä on sen mittaluokan investointi, että joudumme tosissaan miettimään, miten sen kanssa mennään eteenpäin.

Kunta joutuu maksamaan kulut kokonaan omasta pussistaan, sillä valtio ei enää ensi vuodesta alkaen avusta kouluremonteissa.

– Kyllä se harmittaa, ettei valtion puolelta enää tule kädenojennusta.

Kyyjärven kunnanhallitus käsittelee tänään hankesuunnittelun aloittamista.