1. yle.fi
  2. Uutiset

Joel Hallikainen haluaa kokea kaikki rakkauden sävyt

Laulaja Joel Hallikaiselle rakkaus on tuttu aihe ja se tarkoittaa monta asiaa. Arkipäivässä rakkaus on vaikkapa rajojen asettamista omille lapsille, mutta myös pyyteetöntä antamista vailla vaatimusta saada mitään takaisin.

viihde

Laulaja Joel Hallikaisella rakkaus näyttäytyy jokapäiväisessä elämässä komenteluna, aikaisina herätyksinä ja rajojen osoittamisena.

– Joudun välillä olemaan ikävä ja jämerä ihminen, kun saattelen teini-ikäisiä lapsia omaan elämään. Mutta mielestäni siinä on kyse rakkaudesta, vaikka ei se heidän mielestään siltä aina tunnu, kertoo Hallikainen.

– Aikamme yksi suuri rakkaudettomuuden syy on kuitenkin se, että elämme tällaista rajattomuuden aikaa, jolloin kaikki käy, kaikki on sallittua ja mahdollista. Rajattomuudesta seuraa suunnatonta turvattomuutta ja ahdistusta. Kun ei ole rajoja, tuntuu siltä, että maailma hajoaa ympäriltä, viiden lapsen isä sanoo.

"En muista, että isovanhempani olisivat puhuneet rakkaudesta"

Hallikainen puhuu tunteistaan avoimesti Jopa poikkeuksellisen avoimesti.

– En voisi olla puhumatta rakkaudesta. Koko elämäni on tunteista puhumista. Laulunikin nousevat tunteista.

Joel Hallikaisen mielestä jo suomen kielestä kuulee, että rakkaudesta ei ole ollut Suomessa tapana puhua.

Meidän aikamme yksi suuri rakkaudettomuuden syy on se, että me elämme tällaista rajattomuuden aikaa, jolloin kaikki käy, kaikki on sallittua ja mahdollista.

Joel Hallikainen

– Meillä on esimerkiksi lumelle monta erilaista nimeä, mutta rakkaudelle ei ole kuin yksi tai kaksi. Nyt vasta kaikkien sotien ja hädän jälkeen tulee ensimmäisiä sukupolvia, jotka alkavat oikeasti puhua rakkaudesta. En muista, että esimerkiksi 1900-luvun alussa syntyneet isovanhempani olisivat puhuneet siitä.

Rakastaa ja tulla rakastetuksi

Hallikainen on kertonut avoimesti myös lapsuudestaan.

– Olen kokenut lapsena isäni hylkäämisen. Äiti on rakastanut minua ihan hirveästi, mutta se toinen puoli oli poissa. On niin paradoksaalista, että juuri siinä, missä rakkautta ei ollut, se tuli näkyväksi. Nyt kun omat lapseni alkavat olla jo maailmalla, ymmärrän yhtäkkiä, mikä elämän juoni on.

Mitä sitten, jos rakkaus ei vain osu ihmiselle kohdalle?

Rakkaus ja kuolema ovat jollain tavalla synonyymit toisilleen. Kuolema antaa rakkaudelle merkityksen.

Joel Hallikainen

– Olen nähnyt ympärilläni ihmisiä, jotka rakkauden janossaan rakentavat kuorta ympärilleen. Se voi olla vaikkapa rahan kuori. Minä näen nykyään selllaisessa tapauksessa avuttoman, rakkauden janoisen lapsen, aikuisen kuoressa.

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan meidän ihmisten syvin tarve on lopulta vain rakastaa ja tulla rakastetuksi. Vain sillä tavalla voi tulla näkyväksi. Rakkaus on kuitenkin totta vasta, jos pystyy antamaan jollekin jotakin vaatimatta mitään itselleen takaisin, Hallikainen sanoo.

"Kuolema antaa rakkaudelle merkityksen"

Kuolemalla ja rakkaudella on Hallikaisen mielestä paljon yhteistä. Hän haastaa ihmiset pohtimaan, olisivatko he valmiita kuolemaan jonkun puolesta.

– Minulle oli iso oivallus, kun tajusin, että elämässäni on joku, jonka puolesta olisin valmis kuolemaan. Kuolema on rakkauden rinnalla ainoa asia, joka koskettaa jokaista ihmistä niin, että jokaisella ihmisellä on siitä joku kokemus. Rakkaus ja kuolema ovat jollain tavalla synonyymit toisilleen. Kuolema antaa rakkaudelle merkityksen, muotoilee Hallikainen.

Pienen, sairauteen kuolleen tytön tarina sai Hallikaisen ajattelemaan kuoleman ja rakkauden yhteyttä.

– Tämä pieni tyttö piti sairaalassa äitiään kädestä kiinni, katsoi huoneen kattoon ja sanoi viimeisinä sanoinaan: ”Äiti mä tahdon tonne, kun siellä on niin kaunista.” Minulle sen pienen tytön viesti oli se, että oikeastaan kuolemaa ei ole, vaan on rakkaus. Ja vaikka me kuolemme, niin rakkaus ei koskaan kuole.

Lue seuraavaksi