1. yle.fi
  2. Uutiset

Lavrov: Maidanin protestileirin tyhjentäminen kynnyskysymys

Ukraina ja Venäjä ovat eri mieltä siitä, keitä Ukrainan rauhoittamiseksi solmitussa sopimuksessa mainitut laittomat miehittäjät ovat. Venäjän mielestä heitä on myös väki, jonka Ukrainan viranomaiset antaa pitää hallussaan Kiovan hallintorakennuksia ja viipyä telttaleirissä keskusaukiolla.

Ulkomaat
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov.LKS 24.04.2014 käyttöoikeusrajoitus 30 vrk

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset kapinalliset eivät laske aseitaan, ennen kuin Ukrainan hallitus tyhjentää kansallismielisten mielenosoitusleirin pääkaupungissa Kiovassa. Presidentti Viktor Janukovitšin syrjäyttänyt kansannousu alkoi mielenosoituksina Maidanin aukiolta, ja osa protestoijista on siellä edelleen.

Lavrov kutsuu Maidanin leiriä häpeälliseksi. Se on tyhjennettävä ja protestoijien Kiovassa valtaamat hallintorakennukset vapautettava, kuten sovittiin Genevessä pääsiäisen alla, Lavrov vaati.

– Länsi haluaa – ja siitä tämä kaikki alkoi – ottaa Ukrainan valtaansa omien geopoliittisten tavoitteittensa vuoksi, ei Ukrainan kansan edun vuoksi, Lavrov sanoi ja syytti samalla Ukrainan väliaikaista hallitusta sodasta omaa kansaansa vastaan.

Sanasota jatkui Ukrainan virkaa toimittavan pääministerin Arseni Jatsenjukin nopealla vastauksella.

– Maailma ei ole vielä unohtanut toista maailmansotaa, mutta Venäjä on jo innokkaasti aloittamassa kolmatta, Jatsenjuk sivalsi.

Kiovan kaupungintalo tyhjenemässä?

Länsimaat ovat arvostelleet Venäjää Ukrainan kriisin lietsomisesta ja siitä, ettei Venäjä lännen mukaan ole käyttänyt lainkaan vaikutusvaltaansa separatistien rauhoittamiseen, mikä olisi Genevessä solmitun sopimuksen mukaista.

Lavrovin mukaan Venäjä on toteuttanut sopimusta, mutta Yhdysvallat vääristää tilannetta yksipuolisilla vaatimuksillaan.

Ukraina ja Venäjä ovat eri mieltä siitä, keitä sopimuksessa mainitut laittomat miehittäjät ovat. Venäjä-mielisten separatistien vallassa on hallintorakennuksia yli kymmenessä Itä-Ukrainan kaupungissa. Kiovassa nykyhallituksen kannattajat miehittävät muun muassa kaupungintaloa.

Ukraina mukaan Kiovan miehitykset eivät ole suoranaisesti laittomia, koska viranomaiset sallivat ne. Kaupungintalosta väki on luvannut poistua tämän viikon loppuun mennessä, Kiovan kaupunginhallituksen edustaja kertoo.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi