1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hankinta

Helsingin halvat koulutarvikkeet tulivat kalliiksi – Kilpailutus jopa moninkertaisti hinnat

Helsingin kouluissa äimistellään koulutarvikkeiden kovia hinnannousuja. Kilpailutuksen jälkeen esimerkiksi joidenkin vihkojen, kynien ja kumien hinta on noussut jopa moninkertaiseksi viime vuodesta. Hankintakeskuksen mukaan uusi sopimus on kuitenkin kaupungille edellistä halvempi.

Koulutarvikkeita. Kuva: Yle

Helsingin Suutarilan ala-asteen äidinkielen tunnilla kynät laulavat ja kumit savuavat. Kouluvihkojakin on hankittava oppilaille iso kasa vuodesta toiseen. Niistä on paha tinkiä, arvioi luokanopettaja Mervi Dahlström.

– Kyllä vihkotyö on tärkeää. Koska tehtäväkirjoja ei käytetä, niin yksi tai kaksi vihkoa kuluu lukuaineissa per vuosi. On hyvä, että oppilas tekee siistiä vihkotyötä ja myös sitä omaa prosessointia.

Rehtori Kari Töyrylä on samoilla linjoilla.

– Kynät, kumit, vihot ja viivoittimet ovat ne perustarvikkeet. Ne pitää olla ja niitä pitää olla riittävästi. Tästä kohdasta ei lähdetä pihistämään.

Kilpailutus tuplasi hinnan

Helsingin kaupunki osallistui tänä vuonna KL Kuntahankintojen järjestämään kilpailutukseen, jossa koulutarvikkeet hankittiin kerralla useille kunnille. Vaikka valittu koulutarvikkeiden myyjä onkin sama kuin viime vuonna, nousi joidenkin tuotteiden hinta jopa moninkertaiseksi. Esimerkiksi iso vihko kallistui viidestä sentistä yli kolmeenkymmeneen senttiin ja pienempi yhdestä sentistä neljään senttiin kappaleelta.

Suutarilan ala-asteella tämä lähes tuplasi tarvikekulut viime vuodesta. Vaikka koulu käyttää tarvikkeisiin edelleen alle tuhat euroa vuodessa, tuntuu korotus taloudenpidossa. 55 000 euron käyttömenoista pitäisi maksaa tarvikkeiden lisäksi kaikki oppikirjoista puhelinlaskuihin.

– Kyllä se ikävältä tuntuu. Eikä tämä ole ainoa kohde. Näin on myös oppikirjoissa ja muissakin materiaaleissa, eivätkä rahat ole lisääntyneet yhtään, kertoo rehtori Kari Töyrylä.

Hankintakeskus laskee kaupungin säästävän

Helsingin kaupungin hankintakeskus arvioi uuden sopimuksen tuovan kaupungille säästöä. Kilpailutuksessa mukana olleista 1 600:sta tuotteesta alle neljänneksen hinta on noussut tälle vuodelle. Vaikka joidenkin tuotteiden hinnat nousivatkin rajusti, pitää hankintajohtaja Jorma Lamminmäki kokonaisuutta kaupungin kannalta onnistuneena.

– Aina on tarkasteltava kaupungin kokonaisetua. Pyrimme siihen, että volyymituotteet eivät hinnoiltaan nouse. Tämäkin sopimus on meidän kannalta varsin hyvä sen takia, että parilla kolmella prosentilla tulemme kokonaishinnassa alaspäin.

Mikäli koulut ostaisivat tänä vuonna täsmälleen saman määrän samoja tuotteita kuin viime vuonna, kutistuisi noin puolen miljoonan euron hankintameno koko kaupungin tasolla noin 18 000 euroa. Hankintajohtaja arvioikin, että Suutarilan tapauksessa on kyse lähinnä huonosta tuurista.

– Kyseinen koulu on nyt ilmeisesti jostain syystä ostanut joitakin tuotteita, joiden hinta on keskimäärin noussut enemmän kuin tässä sopimuskokonaisuudessa yhteensä, arvioi Helsingin hankintajohtaja Jorma Lamminmäki.

Suutarilan ala-asteen rehtorin mukaan korotukset on kuitenkin pantu merkille Helsingin koulukentässä laajemminkin.

– Kyllä se varmasti kaikissa kouluissa on huomattu ja tästä on keskusteltu, että eipä hyvältä näytä, sanoo Töyrylä.

Määrärahojen niukentuessa Suutarilassakin keskitytään olennaiseen.

– Katsotaan, mitkä ovat ne tärkeimmät asiat, mitä täällä kouluissa tehdään, päättää rehtori Töyrylä.