1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perustuslakivaliokunnan Koskinen: Suositeltavaa, että tieto toimitetaan kaikille

Korkeimman oikeuden presidentin viestit kansanedustajille ovat ihmetyttäneet eduskunnassa. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoo, että tietoa tarvitaan, mutta se on osoitettava kaikille valiokunnan tai jaoston jäsenille.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.) mukaan on suositeltavaa, että kansanedustajille tarkoitettu tieto toimitetaan kaikille valiokunnan, jaoston tai elinten jäsenille. Korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon kansanedustajille lähettämät sähköpostit ovat herättäneet kummastelua eduskunnassa.

– Eduskunnan on syytäkin koota tietoa mahdollisimman monilta tahoilta. On yleensä tervetullutta, että saadaan tietoa, mutta korrektia tapaa kannattaa käyttää.

Korrektia on hänen mielestään osoittaa viesti kaikille.

– On sinänsä hyvä, että saadaan informaatiota tuomioistuimilta ja että tuomarit ovat käytettävissä esimerkiksi valiokunnissa, kun asiantuntijalausuntoja tarvitaan, mutta tietysti pääsääntöisesti tiedot ja yhteydenotot pitäisi tulla koko valiokunnille tai jaostoille.

Hän katsoo, että jos pyritään vaikuttamaan voimakkaasti yksittäisien edustajien käyttäytymiseen, toiminta tulee kyseenalaiseksi.

Hän ei kuitenkaan ota suoraan kantaa Koskelon toimintaan.

– En ole tarkemmin tietoinen, että minkätyyppistä tämä viestintä on ollut.

Koskinen arvioi, että aiemmat korkeimman oikeuden presidentit ovat olleet pidättyvämpiä yhteydenotoissa.

Hän kertoo saaneensa itse pari kertaa perustusvaliokunnan työhön liittyviä viestejä.

– Ei minua ole häirinnyt se.

Koskisen mielestä mikään ei osoita, että eduskunta olisi korkeimman oikeuden presidentin ohjauksessa.