Saksa vahvistaa: Itä-Ukrainassa siepattu Etyjin tarkkailijoita

Siepatussa sotilastarkkailijoiden ryhmässä on saksalaisten lisäksi muun muassa ruotsalainen ja tanskalainen. Separatistit ottivat ryhmän vangiksi miehittämässään Slavjanskissa.

Naamioitunut venäläismielinen separatisti vallatun paikallishallinnon rakennuksen edustalla Slovjanskissa 25. huhtikuuta. Kuva: Igor Kovalenko / EPA

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen on vahvistanut, että Slavjanskissa Itä-Ukrainassa on siepattu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijaryhmä. Myös Puolan asevoimien edustaja on vahvistanut sieppauksen.

Ryhmässä on kolme saksalaista sotilastarkkailijaa ja heidän saksalainen tulkkinsa sekä yksi sotilastarkkailija Ruotsista, Tanskasta, Puolasta ja Tšekistä. Heidän kaapatussa bussissaan oli myös viisi Ukrainan sotilasta, kertoo Ukrainan ulkoministeriö.

Von der Leyenin mukaan on tärkeää ottaa käyttöön kaikki diplomaattiset kanavat, jotta siepatut pääsevät vapaiksi välittömästi ja vahingoittumattomina. Toistaiseksi kerätään vielä tietoa tapahtuneesta ja yritetään selvittää, mitä sieppaajat haluavat, von der Leyen sanoo.

Separatistit: Ryhmässä on vakoilija

Slavjanskin separatistien johtaja Vjatšeslav Ponomarjov on myöntänyt, että tarkkailijat ovat separatistien hallussa. Ponomarjov sanoo kuulleensa, että ryhmän joukossa on Ukrainan hallituksen lukuun vakoileva turvallisuuspalvelun jäsen.

Ukrainan ulkoministeriö kertoi perjantaina alkuillasta, että vangiksi otettujen vapauttamisesta neuvotellaan. Separatistit ovat sanoneet halunneensa puhua asiasta myös Venäjän edustajien kanssa, ministeriön edustaja sanoo.

130 000 asukkaan Slavjansk on ollut kaksi viikkoa Venäjä-mielisten separatistien hallinnassa, kuten yli kymmenen muutakin Itä-Ukrainan kaupunkia.

Etyjillä on Ukrainassa tällä hetkellä 150 tarkkailijaa. Enimmäismääräksi on sovittu 500. Tarkkailijoiden tehtävänä on yrittää sovitella Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien ja Ukrainan nykyhallinnon edustajien välejä. Suomella on Ukrainassa kahdeksan siviilitarkkailijaa.