Kolme poliisia kuoli pommi-iskussa Thaimaassa

Isku tehtiin muslimienemmistöisessä Pattanin maakunnassa, jossa kapinalliset ovat taistelleet hallitusta vastaan vuosikymmenen ajan.

Ulkomaat

Thaimaan eteläosassa kolme poliisia on kuollut ja 20 ihmistä haavoittunut pommi-iskussa, viranomaiset kertovat. Isku tehtiin muslimienemmistöisessä Pattanin maakunnassa, jossa kapinaliset ovat taistelleet hallitusta vastaan vuosikymmenen ajan.

Kauko-ohjattu pommi räjähti lähellä poliisin tarkastuspistettä Sai Burin alueella perjantai-iltana paikallista aikaa.

Pääministeri Yingluck Shinawatran turvallisuusneuvonantajan mukaan alueella on nostettu viranomaisten valmiustilaa, koska pian tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun moskeijaan tehty isku tappoi Pattanissa 32 kapinallista.

Kolmessa eteläisessä maakunnassa toimivien kapinallisten ja hallituksen väliset rauhanneuvottelut ovat jumiutuneen sen jälkeen, kun Thaimaa ajautui poliittiseen kriisiin opposition aloitettua mielenosoitukset Yingluckia vastaan.

Yingluckin neuvonantaja Paradorn Pattanatabut arvelee, että neuvottelujen keskeytyminen on saanut kapinalliset käyttämään hyväkseen protestien aiheuttamaa hallituksen heikkoutta.

Etelä-Thaimaan väkivaltaisuuksissa on vuosikymmenen aikana kuollut yli 6 000 ihmistä, pääosin siviilejä.

Monet Etelä-Thaimaan islaminuskoiset malaijit syyttävät viranomaisia laajoista ihmisoikeusloukkauksista sekä siitä, etteivät nämä kunnioita heidän uskontoaan, kulttuuriaan ja kieltään. Enemmistö thaimaalaisista on buddhalaisia.

Lähteet: AFP