Interpol: Varastettujen passien tietokantaa käytetään vain vähän

Kansainvälisen poliisijärjestön pääsihteeri Ronald Noble arvosteli maiden hallituksia vastuun väistelystä.

Ulkomaat
Venäläinen matkailija raja-aseman tarkastusluukulla.
Yle

Vähemmän kuin kymmenen valtiota tarkistaa järjestelmällisesti Interpolin tietokannasta, yrittääkö lentomatkustaja käyttää varastettua passia, sanoo kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin pääsihteeri Ronald Noble.

Varastettujen ja kadonneiden matkustusasiakirjojen tietokanta sisältää 42 miljoonaa tietoa 167:sta eri maasta, Noble kertoi tiedotustilaisuudessa perjantaina. Esimerkiksi viime vuoden 1,2 miljardista kansainvälisestä lentomatkustajasta vähintään joka kolmannen tietoja ei Noblen mukaan tarkistettu tietokannasta.

Eniten Interpolin vuonna 2005 perustettua tietokantaa käyttävät Yhdysvallat, Britannia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Singapore.

"Tietojen tarkistaminen vie aikaa"

Interpol kiinnitti huomion varastettujen ja kadonneiden passien tietokantaansa Malaysia Airlinesin matkustajakoneen kadottua. Kaksi iranilaista miestä oli noussut koneeseen väärillä passeilla.

Myöhemmin miesten kerrottiin olevan paperittomia siirtolaisia, ja Malesian viranomaisia arvosteltiin siitä, ettei miesten tietoja ollut tarkistettu.

Malesian sisäministeri Zahid Hamid puolustautui sanomalla, että passitietojen tarkistaminen vie rajavartijoilta liikaa aikaa ja aiheuttaa myöhästymisiä.

"Varastettuja passeja terroristien hallussa"

Interpolin Noblen mukaan hallitukset eivät suhtaudu asiaan vakavasti.

– Varastettuja tai kadotettuja matkustusasiakirjoja on liian monien kansainvälisten terroristien hallussa, Noble sanoi.

YK:n terrorisminvastaisen komitean johtaja Jean-Paul Laborde sanoi, että passien skannaaminen ei kestä kolme sekuntia pidempää. Hänen mukaansa YK on yrittänyt rohkaista jäsenvaltioita käyttämään kaikkia käytössä olevia työkaluja parantamaan rajavartiointia ja -turvallisuutta.

EU-alueen ulkopuolisia passeja ei kuitenkaan toistaiseksi voi skannata.

Lähteet: AFP