Apulaisoikeuskansleri: Eduskunta ei tarvitse yliopettajamaista opastusta

Yle Uutiset kertoi eilen, että useat kansanedustajat kummastelevat korkeimman oikeuden presidentiltä Pauliine Koskelolta saamiaan sähköpostiviestejä. Myös apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale pitää Koskelon viestittelyä erikoisena.

Kotimaa
Oikeuskansleri Risto Hiekkataipale

Perjantaina virkaansa nimitetty apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale yhtyy kansanedustajien ihmettelyyn korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon viesteistä.

Useat kansanedustajat ovat saaneet Koskelolta runsaastikin sähköpostia. Koskelo on lähettänyt valiokunnissa toimiville edustajille jopa vireillä oleviin lakihankkeisiin liittyviä viestejä.

Vallan kolmijako-opin mukaisesti hallitusvallan, lainsäädäntövallan ja tuomiovallan on pidettävä toisiinsa hajurakoa. Periaatteen voi kiteyttää esimerkiksi niin, että lainsäätäjät eivät tuomitse, eivätkä tuomarit säädä lakeja.

Hiekkataipale korostaa, että eduskunta kutsuu itse asiantuntijat valiokuntiin kuultaviksi, eikä tuomarien tarvitse lähettää sähköpostia edustajille.

– Ei tarvitse. Ja se on oikeudellisestikin aika hankala kysymys kääntyä tuomioistuinlaitoksen puolesta eduskuntaa kohtaan, joka säätää (lakeja). Jos on joku asia, jossa poliittisesti päätetään, minkä sisältöinen laki on, siinä ei tarvita yliopettajamaista opastusta tai ohjeistusta, miltään suunnalta, Hiekkataipale sanoo.

Koskelo: Olen lähettänyt yleisesti kiinnostavaa materiaalia

Eilisen uutisen jälkeen presidentti Koskelo lähetti Yle Uutisille viestin, jossa hän sanoo lähettäneensä esimerkiksi artikkeleita ja esitelmiä sekä valiokuntien edustajille tiedoksi "yleisesti kiinnostavaa materiaalia".

Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipale toteaa, että joku voi kokea myös tiedon antamisen ohjailuksi.

– Eduskunta on lainsäädäntöelimenä autonominen ja kuulee niitä asiantuntijoita, joita se tarvitsee. Eduskuntaan ei ole syytä varsinkaan tuomioistuinlaitoksen puolelta yksipuolisesti antaa minkäänlaista viestiä, jonka joku voi kokea ohjaukseksi. Vaikka lähettäjä kuinka voisi kokea, että se on vain tietoa.

Oikeuskanslerinvirasto tai eduskunnan oikeusasiamies tutkii virkamiehen toimien laillisuuden, jos joku tekee asiasta kantelun. Joissain tapauksissa ylimmät laillisuusvalvojat voivat myös tutkia virkatoimia oma-aloitteisesti.

– Toki eduskunnan oikeusasiamies voi tutkia omastakin aloitteestaan, varsinkin silloin, kun henkilöt, joille viestintää on harrastettu, ovat työssä samassa talossa. Se voi olla hyvin lyhytkin viesti joltain kansanedustajalta eduskunnan oikeusasiamiehen suuntaan, mutta varmaan kantelumenettely olisi paras, Hiekkataipale pohtii.

Hiekkataipale huomauttaa, että tuomarin voi erottaa vain, jos tämä syyllistyy "kraaviin virkarikokseen". Sellaisesta ei hänen mukaansa sähköpostiviestittelyssä ole missään tapauksessa kyse, vaan lähinnä tyylitajusta.