USA lisää sotilaallista läsnäoloaan Filippiineillä

Yhdysvaltain ja Filippiinien on määrä allekirjoittaa sopimus asiasta maanantaina, jolloin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapuu vierailulle Filippiineille.

Ulkomaat

Yhdysvallat ja Filippiinit allekirjoittavat maanantaina sopimuksen, joka sallii Yhdysvaltain lisätä sotilaallista läsnäoloa Filippiineillä, kertovat uutistoimisto AP:n ja Reutersin virkamieslähteet.

Lähteiden mukaan sopimus sallii Yhdysvaltain joukkojen tilapäisen sijoittamisen tiettyihin sotilastukikohtiin. Maa saa myös pitää laivojaan, lentokoneitaan ja joukkojaan kerralla Filippiineillä kauemmin kuin nykyisin sallitut kaksi viikkoa yhteisten sotaharjoitusten aikana.

Yhdysvallat saa myös ennakkosijoittaa hävittäjiä ja laivoja sekä varastoida humanitaarisia tarvikkeita luonnon- ja muiden katastrofien varalta.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon lisää Yhdysvaltain joukkoja olisi tulossa Filippiineille. AP:n näkemän luottamuksellisen asiakirjan mukaan tämä riippuu käynnissä olevista yhteisestä sotilaallisesta toiminnasta.

Etelä-Filippiineillä on jo satoja yhdysvaltain armeijan edustajia kouluttamassa ja neuvomassa terrorismin torjunnassa Filippiinien joukkoja. Ne ovat käyneet alueella vuosikymmenien ajan taisteluja muslimikapinallisia vastaan.

Filippiinien perustuslaki estää Yhdysvaltain pysyvien tukikohtien sijoittamisen Filippiineille. AP:n näkemän asiakirjan mukaan Yhdysvaltain joukkojen tullessa filippiiniläisiin tukikohtiin tukikohtien filippiiniläiskomentajilla tulee olemaan pääsy kaikille alueille.

Filippiinit sulki vuonna 1991 Yhdysvaltain kaksi tukikohtaa pääkaupungin Manilan luoteispuolella. Vuonna 1999 maat solmivat kuitenkin sopimuksen, joka salli tilapäiset vierailut. Tämä mahdollisti terrorismin vastaiset harjoitukset.

Kymmenvuotinen sopimus sotilasyhteistyön lisäämisestä on määrä allekirjoittaa hieman ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapuu maanantaina Manilaan. Filippiinit on viimeinen kohde Obaman Aasian-matkalla, jonka aikana hän on vieraillut jo Japanissa, Etelä-Koreassa ja Malesiassa.

Obama: Kriisit muualla eivät vie huomiota Aasialta

Obama vakuutti Malesiassa, etteivät kriisit muualla maailmassa ja poliittiset kiistat kotimaassa vie Yhdysvaltain huomiota pois Aasiasta.

Obama korosti, että Aasian ja Tyynenmeren alueen kasvava merkitys on sellainen, ettei Yhdysvalloilla ole varaa jättää sitä huomiotta.

Yhdysvalloilla on velvollisuuksia kaikkialla maailmassa ja hyväksymme mielellämme nämä velvollisuudet, hän sanoo.

Obama vakuuttaa hallintonsa syventävän niin kaupallisia kuin puolustus- ja muitakin suhteita Aasian ja erityisesti Kaakkois-Aasian maiden kanssa.

Lähteet: AP, Reuters