Jari Tervo: Veikkaan Vapaavuorta

Suomen pääministerin paikasta kisaavat Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Jari Tervo
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Stubb on kielitaitoinen, urheilullinen, hymyilevä, ystävällinen ja uupumaton twiittaaja. Hän pukeutuu moitteettomasti. Vapaavuori on sarkastinen ja oikeistolainen nuorisorikollinen. Näin meille on kerrottu.

Vapaavuoren oikeistolaismaine perustuu lähinnä kansanedustajien vuoden 2007 vaalikoneeseen antamien vastausten tarkasteluun. Tamperelaistutkijoitten analyysissä Vapaavuori arvioitiin eduskunnan oikeistolaisimmaksi kansanedustajaksi.

Tuon tutkimuksen muista saavutuksista ei tavata kertoa, kun näinä viikkoina selostetaan kokoomuksen pääministeritaistoa.

Tamperelaistutkijat arvioivat tutkimuksessaan keskustan jäyhäsiipeen kuuluneen Juha Miedon vasemmistolaisemmaksi kuin demareitten Päivi Lipposen. Taistolaiskommunistit Jaakko Laakso ja Mikko Kuoppa olivat tutkimuksen mukaan oikeistolaisempia kuin persujen Raimo Vistbacka.

Pääpersu Timo Soini ja demareitten ex-ministeri Maria Guzenina-Richardson sijoittuivat seitsemän vuoden takaisissa vaalikonevastauksissaan yhtä vasemmalle. Se varmasti närkästyttää molempia. Kaukana ei ole päätelmä: valhe, emävalhe, vaalikonetutkimus.

Poliittisen kentän jakaminenoikeistoon ja vasemmistoon kuvaa nyky-yhteiskuntaa huonosti. Jaottelun käyttäminen oli pulmallista myös menneinä vuosikymmeninä, kun tiedettiin, että raja oikeiston ja vasemmiston välillä kulki jossain demaripuolueen sisällä.

Kun vaihtoehdot ovat hymyilevä pääministeri ja huolestunut pääministeri, suomalainen valitsee aina huolestuneen.

Kun tutkii poliittista kenttää jakamalla sen oikeistoon ja vasemmistoon, tarkastelee lasiesineitä vasaralla. Sirpaleitten keskellä päädytään ihmettelemään näkemyksiä, joissa ei nykymaailmassa ole mitään ihmettelemistä.

Miten on mahdollista, että eduskunnan oikeistolaisin kansanedustaja asuntoministerinä toimiessaan kantoi huolta asunnottomista? Miten on mahdollista, että eduskunnan oikeistolaisin kansanedustaja kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia? Onpa kummallista. Eikä ole.

Professori Kari Suomalainen lopetti piirtämästä poliittista satiiria Helsingin Sanomiin yli kaksikymmentä vuotta sitten. Silti politiikkaa yritetään yhä tarkastella hänen puolueita kuvaavien hahmojensa perusteella: lihava isäntä (kepu), haalarityöläinen (demarit), resupekka (skdl/vas), kypäräpappi (kokoomus).

Miten tämä voisi kuvata nyky-Suomea, jossa entiset vennamolaiset on suurin työväenpuolue ja kypäräpappipuolueen kansanedustajista yli puolet kannattaa homoavioliittoja?

Kokoomuksen puheenjohtajan ja tulevan pääministerin valinta ei ole linjavaali. Puolue ei muuta linjaansa. Miksi muuttaisi? Mielipidemittauksissa kannatus on nousussa.

Mediassa näyttää eniten tilaa vievän elinkeinoministeri Vapaavuoren nuoruuden rötösten esittely. En usko niitten vaikuttavan lopullisessa valinnassa. Henkilökohtaisesti pidän suurempana harkinnan puutteena ministeri Stubbin sönkkäämistä Jäbä Leissöninä Putous-ohjelmassa. Rötöksen raskautta lisää se, että siihen on syyllistytty aikuisella iällä. Mutta tuskinpa sekään ratkaisee vaalia.

Ymmärrän kokoomuslaisten tuskan. Pitäisikö valita kansansuosikki, valon lapsi, joka saattaa tuoda puolueelle yli satatuhatta ääntä eurovaaleissa. Vai pitäisikö heidän luottaa äreämpään, enemmän pääministeriltä näyttävään ehdokkaaseen?

Veikkaan kokoomuslaisten valitsevan Vapaavuoren. Stubb on liian mukava mies pääministeriksi. Kun vaihtoehdot ovat hymyilevä pääministeri ja huolestunut pääministeri, suomalainen valitsee aina huolestuneen.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija