Moldovalaiset pääsevät EU-maihin ilman viisumia

Moldova pyrkii kovasti Euroopan unioniin ja uudistaa hallintoaan. EU on sopinut Moldovan kanssa viisumivapaudesta, joka astuu voimaan huomenna maanantaina.

Ulkomaat

Euroopan unionin ja Moldovan lähentymisneuvottelut ovat sujuneet ripeästi. Romanian ja Ukrainan väliin sijoittuva Moldova on hyväksymässä EU:n kumppanuussopimuksen.

Huomenna maanantaina astuu voimaan Moldovan ja EU:n välinen viisumivapaussopimus, jonka ansiosta moldovalaiset biometrisen passin haltijat pääsevät matkustamaan vapaasti niin EU-maihin kuin ns. ETA-maihin, kuten Norjaan ja Sveitsiiin.

EU on pyrkinyt nopeuttamaan Itä-Euroopan maiden, kuten Ukrainan ja Georgian kanssa käytäviä lähentymisneuvotteluja.

Moldovasta irtautumaan pyrkivä, venäläismielinen Transnistrian alue on yksi entisen Neuvostoliiton jäljiltä jäänyt "jäätynyt konflikti". Moldovan länsimielinen pääministeri Iurie Lenca sanoo EU:n esittämien uudistusten ja viisumivapauden antavan toivoa Transnistrian jkonfliktin selvittämiseksi.

EU:n kumppanuussopimus on edellyttänyt uudistuksia mm. sisäministeriön toimintaan. EU on vaatinut myös maan rajavartioston uudenaikaistamista, samoin kuin ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kehittämistä.

EU:n komissio ei ole täsmentänyt, koskeeko viisumivapaus myös transnistrialaisia.

Lähteet: Reuters