Mihail Hodorkovski Donetskissa: Mielikuvat Ukrainan fasistihallinnosta Putinin syytä

Vankilasta vuodenvaihteessa vapautettu venäläinen suurliikemies Mihail Hodorkovski yrittää muuttaa Venäjällä ja Itä-Ukrainassa syntyneitä käsityksiä Ukrainan nykyhallinnosta. Hodorkovskin mukaan syynä vääriin mielikuviin on Venäjän presidentti Vladimir Putinin propagandakoneisto.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski
Mihail HodorkovskiYle

Putinin vastustajana tunnettu Mihail Hodorkovski lupasi heti vapautumisensa jälkeen, että hän ei aio osallistua politiikkaan. Ukrainan tilanteen kiristyminen ja maan ajautuminen yhä lähemmäs kansalaissotaa on kuitenkin saanut Hodorkovskin muuttamaan mielensä.

Sveitsissä nykyisin asuva Hodorkovski on jo aiemmin tukenut avoimesti Kiovan Maidan -liikettä ja toivonut, että demokratialiike leviäisi myös Venäjälle.

Tänään sunnuntaina Donetskissa Hodorkovski sanoi, että toive ei ole toteutunut.

– Te elätte köyhässä, mutta kuitenkin demokraattisessa Ukrainassa, kun taas venäläiset elävät autoritäärisessä valtiossa, joka on nyt muuttumassa totalitaariseksi, sanoi Hodorkovski.

Hodorkovski on yksi harvoista Ukrainan nykyhallinnon tukijoista, jotka ovat viime aikoina uskaltautuneet Itä-Ukrainaan. Hän yritti tänään myös päästä tapaamaan Donetskin aluehallintorakennuksen vallanneita venäjämielisiä, mutta häntä ei päästetty rakennukseen.

Hodorkovskille annettiin kuitenkin mahdollisuus tavata omia kannattajiaan kaukana keskustasta, lakkautetussa eristetehtaassa, joka on muutettu kulttuurikeskukseksi. Hodorkovski vastaili avustajineen kansalaisten kysymyksiin ja vakuutti, ettei Venäjästä ole todellista apua itäukrainalaisille, koska Venäjän omakin talous on taantumassa.

Hodorkovski syytti tilaisuudessa Venäjän valtion hallitsemia tiedotusvälineitä eli putinilaista propagandakoneistoa väärien mielikuvien luomisesta.

– Venäjällä ja Itä-Ukrainassa uskotaan nyt, että Ukrainassa vallan kaappasivat fasistit.

Hodorkovski sanoi pitävänsä yhtenä tärkeimmistä tehtävistään tämän mielikuvan muuttamista.

Sanoma upposi hyvin ankeassa tehdassalissa istuneeseen yleisöön, mutta ei välttämättä niihin, joiden mielipiteisiin hän haluaa vaikuttaa. Donetskin keskustassa Venäjän lippuja ja Yrjön nauhoja kantaneet mielenosoittajat haukkuivat kilvan Kiovan fasistihallintoa ja vaativat irtautumista Ukrainasta.

Itä-Ukraina sai myös jälleen uuden erävoiton lännen ja idän välisessä informaatiosodassa, kun yksi paikallinen tv-kanava siirtyi separatistien hallintaan.

Marja Manninen, Yle Uutiset, Donetsk